недеља, 16. септембар 2018.

Superherojski univerzum (Novosti)

TRI NOVA, JEDINSTVENA STRIPOVSKA OSTVARENJA "ČAROBNE KNJIGE"

Kultni "Nadzirači" u najkompletnijem izdanju do sada, i noviteti "Marvela" - "Iks-men" i "Ja sam Dedpul".



Knjiga koja je promenila poimanje stripa, najcenjeniji grafički roman svih vremena, vrhunsko umetničko ostvarenje posle kojeg više ništa nije isto u svetu devete umetnosti...Naravno, reč je o "Nadziračima" Alana Mura i Dejva Gibonsa, odista kultnim stripovskom ostvarenju koje je doživelo i televizijske i filmske adaptacije, a u umetnosti stripa označilo istinski preokret, postavljajući pred autore nove izazove.

Neretko se može čuti da su, zahvaljujući "Nadziračima" - stripovi konačno sazreli, i to ne samo oni "superherojski". Dokazali su da čak i stripovi o likovima koji šetaju u gaćicama obučenim preko helanki mogu posedovati kvalitet ravan bilo kog romana ili filma. Prvi je strip uvršten na listu stotinu najboljih romana objavljenih od 1923. časopisa "Tajm". I to pre svega zahvaljujući piscu Alanu Muru, koji je uvek umeo da priče ispriča na način duhovitiji, zabavniji, poetičniji, poučniji, inventivniji, drugačiji i bolji. Njegova sofisticirana obrada superherojske teme naišla je na salve pohvala zbog svoje narativne složenosti, ali i psihološke dubine i realističnosti, te filozofskih promišljenja o ljudskoj prirodi i zlu. "Nadzirači" su postali momentalni pogodak - prolaz kod kritičara i komercijalni uspeh, stavljajući "DC Comics" ispred "Marvela", ljutog konkurenta u borbi superheroja. U međuvremenu, prerasli su u globalni pop-kulturni fenomen - bilo to njihovom kreatoru po volji ili ne (budući da je Mur docnije isticao da je očajan zbog efekta koje su "Nadzirači" imali na industriju stripa, razočarao se i u izdavača i odbio bilo kakvu vezu sa potonjim, na stripu zasnovanoim filmom).

Kombinujući dodatne sadržaje dvaju najreprezentativnijih američkih izdanja (Absolute Edition i Deluxe Edition) "Čarobna knjiga upravo je objavila najpotpunije izdanje "Nadzirača" na ovim prostorima. Na 480 strana, uz Murove detaljne opise svih glavnih junaka, propraćene skicama i crtežima, tu su i do sada neobjavljenje beleške, šeme i skice Dejva Gibonsa, na osnovu kojih je kreirano ovo remek-delo devete umetnosti.



A iz pomenute "rivalske fabrike superheroja", giganstskog "Marvela", naša "Čarobna knjiga" redovno raduje čitaoce - ovoga puta 25. naslovom u ediciji "The Best of Marvel", "Bog voli, čovek ubija". Legendarno delo koje je poslužilo kao inspiracija za film "Iks-men 2" jedna je od najuticajnijih priča Krisa Klermonta, još jedna koja je značajno "osnažila" i ustoličila superherojski žanr.



Uz to, opet iz središta "Marvelovog" univerzuma "Čarobna knjiga" nam daruje i jedinstveno izdanje, prvo u novoj idiciji po imenu "Ja sam...(Mi smo...)" - pored toga što je svaki strip koji za protagonistu ima ludog, izmučenog, spretnog (koliko i nespretnog), urnebesnog Lajavog Strelca po definiciji jedinstven. "Ja sam Dedpul" je luksuzna knjiga koja otkriva sve i o autorima, ali pre svega o samom junaku - uključujući njegov odnos prema ženama, ćaletu, Spajdermenu i prema sijaset ostalih junaka  i zloća. Sve to u tipičnom Dedpulovom maniru, začinjeno verbalnim eksplozijama i referencama...na sve i svašta.

Autor: Marina Mirković
Tekst prezet iz štampanog izdanja Večernjih novosti.

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio