четвртак, 13. септембар 2018.

Šta sve možete da očekujete na ovogodišnjem "Strip vikendu"


U petak i subotu, dvanaesti put po redu, novosadska Fabrika otvara vrata strip autorima, izdavačima i ljubiteljima devete umetnosti svih generacija. Manifestaciju, po običaju, organizuje SKC Novi Sad.

"Novosadski strip vikend" će trajati dva dana, tokom 14. i 15. septembra, a program obuhvata nekoliko izložbi, predstavljanje gostiju iz regiona, tribine, berzu stripa, kao i školu crtanja u kojoj obično učestvuju najmlađi posetioci. O novom izdanju ove male ali značajne manifestacije posvećene stripu priča nam Jovan Gvero, programski urednik festivala i prvi čovek novosadske strip scene.

- Od prvog festivala do sad, pokušavamo, a nadam se i uspevamo da zadržimo isti koncept. Odnosno, da promovišemo stripove, autore, izdanja i manifestacije koje su, po našem mišljenju, obeležile godinu između dva festivala. Trudimo se da se razlikujemo od ostalih festivala i da naši gosti, kao i program u celini, budu novi, zanimljivi i da predstave sve važno na planu stripa iz Srbije i okoline. Trudimo se da program svake godine bude bolji nego predhodnih, a kada bismo samo pokušali da nabojimo koliko smo autora, prvenstveno novosadskih, a sada već velikana predstavili, ne bismo znali koga posebno da izdvojimo – kaže Gvero, inače dugogodišnji urednik stripskih naslova u izdanju Studentskog kulturnog centra.



- Strip je u novoj podeli medija, dobio drugačiju dimenziju. Nije više toliko prisutan u štampanoj formi, ali ga sve više ima u filmu, serijama, video igrama, na internetu, baš kao i u formi štampanih izdanja u tvrdom povezu – kao najvrednije knjige koje se čuvaju na gornjim policama – nastavlja naš sagovornik koji smatra da je strip je umetnička disciplina ravnopravna sa ostalim, te da preživljava iste promene kao i druge umetnosti.

Jedna od glavnih ovogodišnjih atrakcija festivala je izložba "Ona se budi" posvećena autorkama sa Balkana i iz Francuske, a koju, kako smo i ranije naveli, SKC Novi Sad predstavlja u saradnji sa Francuskim institutom. Nakon premijere na Strip vikendu, izložba će se preseliti u glavne prostorije Instituta u Beogradu. 

- Izložba "Ona se budi" predstavlja autorice, što je retkost za svet stripa, gde se možemo upoznati s različitim tehnikama i poseban pristup stripu. Kako većina publike strip poistovećuje sa superherojima, biće zanimljivo videti kako to autorice reševaju, koji su njihovi tematski okviri, kako tretiraju žene u stripu i niz drugih pitanja – objašnjava Gvero.



Budući da nakon novosadskog "Strip vikenda" slede najveći izdavački događaji u regionu (a to su Beogradski salon stripa i Međunarodni sajam knjiga), očekuje se da će izdavači ovom prilikom predstaviti neke od novih naslova od Brixa i Fafnera, preko Bleka Stene, do potpuno novih grafičkih romana i novih izdanja starih stripova poput Asteriksa i Obeliksa

Detaljan program festivala možete pogledati na Fejsbuku.

Od Marvela do Makedonije


Novi Sad će ove nedelje posetiti Esad Ribić, vrlo zanimljiv autor iz Zagreba koji za američki Marvel radi na serijalima kakvi su Tor i Srebrni letač. Inače, ovo je prvi put da na "Novosadskom strip vikendu" bude predstavljen autor koji radi van Evrope. Pored Ribića, festival će ugostiti i mađarskog crtača Atilu Funakija, te domaćeg crtača Dragana Lazarevića, poznatog po svom radu na dečijim izdanjima. Tu je i Leonid Pilipović, umetnik iz Subotice kojeg ovdašnja publika najbolje poznaje kao gitaristu benda Goblini, a koji će se na "Vikendu" predstaviti spektakularnim crno-belim tablama.



Na kraju, posebno mesto na festivalu dobiće Milivoj Kostić sa svojim 3D crtežima, kao i autor Stevan Subić koji uživo “izvodi” svoje radove u formatu 180x60. Inače, Subić je evropskim stripadžijama najpoznatiji po svom radu za izdavačku kuću Bonelli (Italija) i Delcourt (Francuska). Pored njih, Novi Sad će posetiti i autori iz Makedonije sa kojim će publika moći da popriča u subotu.

Naravno, ostatak programa ne bi bio potpun bez predstavljanja novih strip naslova, časopisa i prijateljskih manifestacija. Među izdavačima koji će svojim zanimljivim albumima obogatiti glavnu salu Fabrike su Besna Kobila, Komiko, Čarobna knjiga, Makondo, Darkwood, Alan Ford i System comics.

Tekst i fotografije preuzete sa sajta: mojnovisad.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio