субота, 8. септембар 2018.

Aleksandar Tešić - Kosingas, Red zmaja I

Trilogija „Kosingas“ Aleksandra Tešića doživela je svoju dugo očekivanu stripsku inkarnaciju. U izdanju izdavačke kuće "Strahor" iz štampe je upravo izašla prva od planiranih dvadeset sedam svezaka, kojima će biti predstavljena kompletna saga o vitezovima Reda Zmaja i Kosingasu, prvom među jednakima.


Reč je o luksuzno opremljenom, tvrdokoričenom izdanju štampanom na 73 stranice u punom koloru. Crtež radi Zoran Jovičić, pod mentorstvom barda domaćeg stripa Vlade Vesovića.

U uzbudljivu priču o borbi drevnog viteškog Reda Zmaja sa mračnim silama na zemlji i ispod nje, uvodi nas ispovest monaha Gavrila, koji 1435. godine u manastiru Blagoveštenje zapisničaru monahu Jakovu kazuje istinu o krvavim događajima koji su se dogodili 46 godina ranije.

Red Zmaja osnovan je u osvit hrišćanstva. Njegov začetnik, vitez Georgije, krenuo je u krstaški pohod protiv Neljudi i njihovih gospodara koji su počeli da dižu glave nakon raspada Rimskog carstva. Rasparčana imperija, hrišćanstvo u povoju, ratovi i glad, stara vera koja je i dalje imala jake korene, osmelili su Neljude da skuju planove kako da zagospodare zemaljskom površinom i sebi potčine ljude.



Monah Gavrilo bio je sveštenik i vitez Reda Zmaja. Sudionik strašnih događaja ovozemaljskih i onostranih, kadar da razume natprirodne sile, demone i bogove, ali i da se suoči s njima ukoliko je potrebno da bi se očuvala granica između dva sveta. U osvit Boja na Kosovu, on pronalazi Marka Kraljevića, junaka proročanstvom Kamene knjige predodređenog da zaustavi sile pakla u pokušaju da sruše pravoslavnu hrišćansku veru. Sile tame pokušaće da iskoriste priliku kada moćna osmanlijska vojska krene u osvajački pohod, da zadaju poslednji udarac istočnim hrišćanima i moćnom čuvaru njihove vere, viteškom Redu Zmaja. A misija monaha Gavrila bila je da pripremi Marka za odsudnu bitku, kako bi se osujetile namere Neljudi.



Čitaoci će zajedno sa dvojicom junaka ove epske pustolovine, proći prostorima srednjovekovne Srbije, upoznaće mnoge stvarne lokacije, prirodne lepote i znamenitosti iz bogatog istorijskog nasleđa ovog podneblja. Kao poseban dodatak prve sveske, dati su kratki podaci o prirodnom fenomenu Đavoljoj Varoši, jednoj od lokacija prikazanih u romanu, kao i todorcima, zastrašujućim bićima iz slovenske mitologije.



Spektakularni izgled i sadržaj prve epizode strip serijala Kosingas osim što na najbolji mogući način predstavlja popularnu trilogiju, istovremeno promoviše prirodne lepote i bogatstvo naše kulturno istorijske zaostavštine. Dakle, poduhvat koji zavređuje svu pažnju i podršku.



Aleksandar Tešić je rođen 1961. godine u Čačku. Školovao se u inostranstvu. Radi kao prevodilac na RTS-u. Pisanjem se bavi od 2008. godine, kada je objavljen prvi deo trilogije „Kosingas“ – „Red zmaja“. Naredne godine je objavio drugi deo trilogije „Bezdanj“, a 2010. i treći – „Smrtovanje“. Zatim je napisao trilogiju o Milošu Obiliću – „Zmaj i ždral“ (2012), „Koplje sv. Georgija“ (2013) i „Vitez zatočnik“ (2014). Godine 2015. iz štampe je izašao njegov satirični SF roman „2084“, a 2016. „Kosingas – Kroz oganj i vodu“.

Zoran Jovičić je rođen 1984. godine u Mrkonjić gradu. Diplomirao je na Beogradskoj politehnici, na odseku za industrijski dizajn. Odmalena se intenzivno bavi crtanjem stripova.  Uzor su mu italijanske škole Boneli i Vila. Tri puta je učestvovao na Međunarodnom salonu stripa u SKC-u. Prvi strip koji je uradio je „Dan bijesa“. Radio je više ilustracija za dečije knjige. Autor je naslovne strane romana „2084“ Aleksandra Tešića, kao i novih ilustracija mitoloških likova iz trilogije „Kosingas“.

Tekst preuzet sa sajta art-anima.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio