уторак, 11. септембар 2018.

Međunarodni salon stripa 2018: Najbolje izdavačke kuće ove godine Sistem Komiks i Besna kobila – Aleksi Gajiću specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu

Ovogodišnji Međunarodni salon stripa u Beogradu 16. put za redom održaće se od 27. do 30 septembra u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra. Salonovo priznanje za najboljeg izdavača domaćeg stripa pripašće izdavačkoj kući Sistem Komiks, po treći put.

- Nagrada za najboljeg domaćeg izdavača od strane komisije Međunarodnog Salona stripa, u naše ruke dolazi po treći put. Od samog početka nastanka izdavačke kuće ideja je bila da radimo na promovisanju domaćih autora i domaćeg stripa, pa je nagrada koju smo dobili potvrda da od te osnovne ideje nismo odustali i da smo na dobrom putu, rekli su nam iz izdavačke kuće Sistem Komiks dodajući da treba još mnogo raditi, ali da u tome nisu usamljeni i da se nadaju da su bolji dani za domaći strip pred nama. 


Posle serijala “Vekovnici”, ”Konstantinovog raskršća” scenariste Dejana Stojiljkovića i dva albuma “Družine Dardaneli”, scenariste Pavla Zelića, pa preko celokupnog opusa Alekse Gajića i desetak pojedinačnih albuma domaćih autora, Sistem Komiks je došao do serije albuma “Linije fronta” koju su osmislili kao projekat obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata. 

- Mislimo da je “Linija fronta” zaslužna za naše nagrade, što nije slučajno, jer je taj projekat bio prepoznat i od strane Ministarstva kulture, istakli su iz Sistem Komiksa.

Salonovo priznanje za najboljeg izdavača stranih stripova biće dodeljeno izdavačkoj kući Besna kobila. Ove godine knjiga Dejana Atanackovića, “Luzitanija” u izdanju Besne kobile dobila je NIN-ovu nagradu, što je prema rečima urednika ove kuće dokaz da su dali sve od sebe na dva fronta.

- Oba ova visoka priznanja, obavezuju nas da još pažljivije biramo naslove i da se još tvrdoglavije držimo davno zadatog kursa – kvalitet iznad svega.  Verujemo da je Žiri Salona stripa posebno cenio našu smelu odluku da objavimo dva „nema“ grafička romana, "Okean ljubavi" i "Malo drveta i gvožđa", koji su u celosti bez teksta i koji isključivo „govore“ stripskim jezikom, istakli su urednici i osnivači Besne kobile Predrag Mladenović i Goran Lakićević.



Izdavačka kuća Dečje novineDositej i Opština Gornji Milanovac će na Salonu stripa, posthumno dodeliti Nagradu Srećko Jovanović za 2018. godinu Desimiru Žižoviću Buinu (1920-1996).

Specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu za 2018. godinu biće dodeljeno strip crtaču, animatoru i ilustratoru Aleksi Gajiću, autoru stripa “Drako”, “Bič božji”, filma “Technotise Edit i ja”.

- Stvarno, moja prva reakcija je bila da ja to ne zaslužujem. Jer ja mislim da čovek mora još mnogo toga da uradi kako bi dobio tu nagradu. Rekli su mi dobro, uradio si “Technotise Edit i ja”, “Bič božji”, napravio si autorski projekat, pokupio si sve značke koje je trebalo. Ali ipak mislim da takva nagrada mora da ima podlogu u količini godina. Ona verovatno predstavlja neki putokaz da sam na dobrom putu. Dobro radiš to što radiiš i samo nastavi. Mada, ja ne verujem u nagrade u umetnosti. Tu nagradu bi dobio svake godine onaj čovek koji je zaista najbolji, a ona se dodeljuje u podsticajnom smislu što izgleda kao neko politikanstvo u umetnosti, rekao je crtač Aleksa Gajić.

Gajić je rekao da sa druge strane nema ništa protiv nagrade, nijednu nagradu nije odbio i ne želi da uvredi instituciju koja mu to dodeljuje. 

- Ozbiljno sam se slošio zbog toga što tu nagradu nije dobio Toza Obradović, jer je po mom mišljenju to nagrada koju trebaju da dobijaju stariji ljudi, kao ono, bravo izdržao si, zaključio je Gajić.

Autor: Miloš Simić

Tekst i fotografije preuzete sa sajta hellycherry.com
http://www.hellycherry.com/2018/09/medjunarodni-salon-stripa-2018.html

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio