четвртак, 12. август 2021.

ZNAČAJ SRPSKOG STRIPA: Međunarodna smotra u Tirani

DEKEGACIJA Leskovačke škole stripa gostovala je u Tirani i to je prvi put da su se srpski strip autori zvanično predstavili u Albaniji.


Prezentacija ovdašnje škole stripa u albanskoj prestonici deo je međunarodnog projekta CAN for Balkans koji se realizuje uz podršku Evropske unije i to kroz program "Kreativna Evropa".

U Školi stripa "Nikola Mitrović Kokan" u Leskovcu ističu da rade na stvaranju prekogranične kulturne mreže koja treba da olakša saradnju između umetnika i stručnjaka iz sveta istorijskog stripa na Zapadnom Balkanu, a u tome sarađuju sa partnerima iz Albanije, Belgije, Makedonije, Srbije i Rumunije.

- U okviru ovog programa petočlana delegacija naše škole učestvovala je na Međunarodnoj strip konferenciji koju je organizovao albanski partner - Nacionalni istorijski muzej u Tirani. Bila je to prilika da albanska umetnička i kulturna javnost po prvi put nešto sazna o stripu u Srbiji i to kroz prezentacije koje smo održali u Tirani i Draču - ističe Marko Stojanović, predavač u leskovačkoj školi stripa i jedan od organizatora Balkanske smotre mladih strip autora koja se svake godine održava u Leskovcu.

Osim čelnih ljudi albanskog stripa na konferenciji su učestvovali i gosti iz partnerskih zemalja. U okviru debata zaključeno je da je ova manifestacija jedno od najvažnijih dešavanja u celokupnoj istoriji devete umetnosti u Albaniji, a tome je značajno doprinela i prva prezentacija srpskog stripa u ovoj zemlji.

Cilj ovog projekta je da se kroz digitalne arhive i studije istorijskih stripova podstakne kreativno istraživanje kako bi se stvorila nova dela i tako doprinelo originalnom i nekonvencionalnom tumačenju evropske istorije, a posebno istorije Balkana. Projekat promoviše istorijski strip i kroz izložbe, onlajn platforme i javne rasprave o kulturnim i socijalnim klišeima i stereotipima na Balkanu.

Autor: I. MITIĆ




Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio