понедељак, 30. август 2021.

Marko Stojanović iz Leskovca osvojio „Zlaten strip“ u Velesu

 


Na 18. Međunarodnom salonu stripa u makedonsko gradu Velesu, održanom od  20-23. Avgusta, Marko Stojanović iz Škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ Leskovac osvojio je priznanje „Zlaten strip“ za najboljeg strip scenaristu festivala, kao i nagradu za umetnički izraz sa crtačima Kristijem Pakurarijem (Rumunija) i Igorom Krstićem za strip “Seča knezova” iz serijala “Vekovnici”.

Na istom strip festivalu učenica Škole stripa Anastasija Vidanović osvojila je u starosnoj kategoriji osnovne škole nagradu za najbolji strip stranog autora, a priznanjem za saradnju nagrađena je i Leskovačka škola stripa za svoje kolektivno učešće na festivalu.


Na ovaj način Škola stripa nastavila je nezvaničnu tradiciju da na svakom od festivala u Velesu osvoji po nekoliko nagrada, pa tako vitrine sa priznanjima u Leskovcu krasi više desetina stripa nagrada iz Makedonije.

Leskovačka škola stripa dala i dodatni doprinos festivalu u Velesu.

Za vreme dešavanja festivala u Velesu se, naime, odigravala i međunardona strip konferencija “CAN for Balkans”, koji se realizuje uz podršku Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa sa Konzorcijum partnera iz Albanije, Belgije, Makedonije, Rumunije i Srbije sa ciljem da olakša saradnju između umetnika i stručnjaka iz sveta istorijskog stripa na zapadnom Balkanu i Evropske unije.


U sklopu tog programa delegacija Leskovačke škole stripa u sastavu Aleksandar Stamenković, Vladimir Trkulja, Mina Davić, Marijana Kostić i Marko Stojanović predstavljala je Srbiju na ovoj Međunarodnoj konferenciji, a Marko Stojanović je nakon prezentacija u Tirani i Draču ovog puta i u Velesu prezentovao je srpski strip pred publikom iz Španije, Belgije, Makedonije, Albanije i Rumunije.






Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio