понедељак, 9. август 2021.

Čudesni Sunčev sistem 22. veka

 


Drugi deo naučnofantastične trilogije Luna – Vučji mesec engleskog pisca Ijana Mekdonalda, koji je nedavno objavila Laguna u prevodu Gorana Skrobonje, nadovezuje se na haos i paniku nastalu zbog vakuuma moći na kraju Mladog meseca.

Književni kritičari širom sveta imaju samo reči hvale za Lunu.

„Svaki Mekdonaldov lik iz čije vizure pratimo priču je human, fascinantan i povremeno uznemirujuće realističan, a Sunčev sistem 22. veka dočaran je čudesno“, beleži kritičar Pablišers viklija.

Zanimljivost vezana za Mekdonaldovu trilogiju jeste i da je CBS kupio prava na roman Luna – Mlad mesec sa namerom da napravi televizijsku seriju.

Ijan Mekdonald rođen je 1960. u Mančesteru u Engleskoj.

Majka mu je Irkinja, a otac Škot.

Sa porodicom se preselio u Severnu Irsku 1965. Osvojio je nagradu Lokus, nagradu Britanske naučnofantastične asocijacije i Memorijalnu nagradu Džon V. Kembel. Trenutno živi u Belfastu.

A u knjizi: Pala je Korta helio, jedna od pet porodičnih korporacija koje vladaju Mesecom.

Njena blaga podelili su brojni neprijatelji, a preživeli su se razbežali. Samo gospa Sun, udova Taijanga, podozreva da Lukas Korta nije mrtav, i još važnije – da je i dalje jedan od glavnih igrača. Najzad, Lukas je oduvek bio Spletkaroš, pa čak ni u smrti neće prezati ni od čega kako bi povratio sve i izgradio novi i moćniji Korta helio.

Ali Korta heliju su potrebni saveznici, a da bi ih pronašao, odbegli sin će se drznuti na nemoguće putovanje – na Zemlju.

U nestabilnom lunarnom okruženju proračunate odanosti i političke mahinacije svake porodice dosežu zenit u njihovim najplodonosnijim zaverama usred erupcije pravog rata.

Sjajne intrige unose neizvesnost pozajmljenu iz žanra trilera. Sjajno skrojena fabula sa verodostojnim junacima i zapletom.

Autor: K.L.D.


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio