субота, 28. август 2021.

Dr Dejan Ognjanović promoviše srpski horor u svetu

 


Dr Dejan Ognjanović, naš prvi doktor nauka iz oblasti horor žanra, izuzetno je aktivan i na promociji domaćih ostvarenja u svetu. Tako je svojevremeno bio jedan od sagovornika reditelje Kir-La Ženis u dokumentarcu „Woodlands Dark and Days Bewitched: A History of Folk Horror“ gde je pričao o filmu Đorđa Kadijevića Leptirica ali i uopšte o folk-hororu, u koji se ubraja kod nas i njegov roman Zavodnik – piše PISB.

Međutim, početkom decembra ovaj dokumentarac će biti objavljen u okviru jednog boks-sera pod nazivom All The Haunts Be Ours: A Compendium of Folk Horror! u kojem će biti još 12 blu-rej diskova plus tri CD-a, ali ono što je za nas najvažniji – na disku broj tri biće stranoj publici predstavljena tri klasična horor gotika Đorđa Kadijevića.

To je već pomenuta Leptirica iz 1973 godine, kao i još dva Kadijevićeva ostvarenja iz iste godine – Štićenik i Devičanska svirka. Plus, tu će se naći i intervjui kako sa samim rediteljom, tako i sa glumcima – Milanom Mihailovićem (Štićenik) i Goranom Sultanovićem (Devičanska svirka).

Priča o tome kako su tri srpska filma završila u ovom boks-setu je jednostavna. Kir-La Ženis je od Ognjanovića, zbog prethodne uspešne saradnje, tražila da joj predloži još neki sprski horor, pa su tako još dva Kadijevićeva filma izabrana, i potom otkupljena od RTS-a.

Inače, deo ovog paketa je i knjiga All The Haunts Be Ours u kojoj se nalazi Ognjanovićev esej posvećen „srpskim vampirima”, odnosno osobenostima koje u srpskom narodnom verovanju, prozi i na filmu ima ovo stvorenje, u kontrastu prema zapadnjačkom poimanju vampira.

Opširniju priču o ovome, kao i nekim drugim vestima možete pronaći kod Dejana Ognjanovića na njegovom blogu Cult of Ghoul.


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio