уторак, 24. август 2021.

Izložba "Stripom kroz Belgiju" na otvaranju Kaleidoskopa kulture


Na otvaranju ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, pored brojnih performansa umetnika iz različitih zemalja, biće održana i izložba "Stripom kroz Belgiju".

Ovogodišnje otvaranje Kaleidoskopa kulture upotpuniće i novosadski Kreativni distrikt od 2. do 5. septembra.

Pored različitih izložbi, predstava, performansa umetnika koji dolaze iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Francuske, publika će imati priliku da uživa i u izložbi "Stripom kroz Belgiju" koja će biti otvorena 4. septembra u Kulturnoj stanici Liman.

"Od rubova Ardena do multikulturalne i dinamične prestonice, ova izložba otkriće publici Belgiju kroz devetu umetnost, po kojoj je poznata u celom svetu. Priče nekoliko generacija autora i autorki približiće ljubiteljima stripa značajne istorijske događaje, poznate gradove i spomenike, pejzaže i kulturne tradicije", najavljuju iz Fondacije "Novi Sad Evropska prestonica kulture".
Oni dodaju i da će trideset izabranih reprodukcija strip tabli ilustrovati raznolikost strip albuma i njihovih autora, žanrova, stilova, epoha, ali i bogatstvo regiona, te i da je Belgija u svetu poznata po kulturnoj tradiciji, ali i kao zemlja koja neguje strip kao žanr.
Na izložbi "Stripom kroz Belgiju" publika će na Kaleidoskopu kulture imati priliku da uživa u izdanjima nekoliko generacija pisaca i ilustratora, kao što su Frankin, Didje Komes, Tiber, Serve, Mero, Mark Slin, Olivije Šrauven i Breht Evens, koji su na ovaj način odali počast svojoj otadžbini, polažući pravo na deo njenog nasleđa. 
Izložba se realizuje u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Belgije i Institutom za kulturu Wallonie-Bruxelles International.
Četiri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture u Kreativnom distriktu, na prostoru Velikog Limana, predstavljaće uvertiru u pet nedelja Kaleidoskopa kulture, od 2. septembra do 8. oktobra.
Kroz pet umetnosti - arhitekturu, književnost, vizuelnu, primenjenu i izvođačku, programi će biti održavani širom Novog Sada, pružajući posetiocima priliku da izaberu i stvore sopstveni kaleidoskop kulture.

Muzički program u okviru četiri dana otvaranja

Publika će 2. septembra uživati u nastupu benda Repetitor, dok će sutradan, 3. septembra imati priliku da sluša nastup Kilo kilo bande. Trećeg dana otvaranja Kaleidoskopa kulture, 4. septembra u Kreativnom distriktu nastupiće sastav "Zemlja gruva", dok će poslednji dan, 5. septembar obeležiti nastup di-džeja Vladimira Aćića.
Na otvaranju Kaleidoskopa kulture novosadskoj publici biće predstavljen i nacionalni paviljon jedne od najvažnijih evropskih institucija za nove medije, Ars Elektronike iz Linca, na kojem će izlagati predstavnici novosadske Akademije umetnosti.
Takođe, biće održana i CGA konferencija koja će okupiti profesionalce iz oblasti kompjuterske grafike, kao i izložba "Materija kroz vreme. Pesak, drvo, kamen i metal u eri digitalizacije" studenata i mladih umetnika iz austrijskog St. Poltena.

Publika će imati prilike da uživa i u Filmskom festivalu "Obnova", predstavama u okviru INFANT-a i brojnim drugim sadržajima koji će biti najavljeni u narednim nedeljama.

[Objavljeno: Radio 021, Novi Sad, 23.08.2021]
Autor: Oljača Mladen
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta stripvesti.com


 

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio