петак, 20. август 2021.

SESTRINSTVO DINE – nastavak legendarne sage o peščanoj planeti

 


Objavljivanjem romana Sestrinstvo Dine, Čarobna knjiga nastavlja sa predstavljanjem književnih ostvarenja iz kultnog naučnofantastičnog serijala „Dina“ Frenka Herberta.

Sestrinstvo Dine je jedno od brojnih dela nastalih nakon smrti Frenka Herberta, koja su na osnovu Frenkovih beležaka napisali njegov sin Brajan Herbert i Kevin Dž. Anderson. Knjiga predstavlja osmi deo serijala o peščanoj planeti.

Osamdeset godina nakon Batlerijskog džihada, novostasalo carstvo, kojim će deset hiljada godina kasnije vladati porodica Atreida, tek je u povoju. A velike škole koje će njime potajno upravljati — benegeseritkinje, mentati i navigatori — tek treba da postanu sile kakvim ih poznajemo. Sukob između fanatizma i racija, vere i razuma bukti vaseljenom, i svi moraju da biraju stranu.

Prevod romana Sestrinstvo Dine na srpski jezik uradila je Zvezdana Šelmić.

Ova knjiga je posvećena mnogobrojnim ljubiteljima „Dine“ širom sveta. Zahvaljujući upravo čitaocima Frenka Herberta, Dina je postala prvi roman koji je osvojio obe najveće nagrade u oblasti naučne fantastike – „Hugo“ i „Nebula“. Kasnije, kako je broj ljubitelja rastao, Deca Dine postala su prvi naučnofantastični roman koji je dospeo na listu bestselera Njujork tajmsa.

Kada se 1984. pojavila filmska adaptacija Dejvida Linča, roman Dina stigao je na prvo mesto Njujork tajmsove liste najprodavanijih naslova.

Brajan Herbert i Kevin Dž. Anderson samostalno su napisali brojne knjige, uglavnom dela naučne fantastike, pre nego što su počeli zajedno da rade na razvijanju serijala „Dina“.

Prva trilogija, „Prelude to Dune“, odvijala se neposredno pre početka glavnog serijala i bavila se glavnim akterima romana Dina: porodicama Atreid, Harkonen i Korino. Usledili su serijali „Legends of Dune“, „Heroes of Dune“, „Great Schools of Dune“ i „Dune 7“.



Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio