понедељак, 15. октобар 2018.

Završen 1. Salon stripa “Deveta dimenzija”: Nastavljeno školovanje nove publike



Prvi Međunarodni salon stripa “Deveta dimenzija” koji je proteklog vikenda održan u Kamenoj kući na Kastelu sinoć je svečano zatvoren.
Po riječima organizatora Udruženja autora i ljubitelja stripa RS “Deveta dimenzija” festival je opravdao očekivanja i pokazao da je Banjaluci i Srpskoj potrebna jedna ovakva manifestacija.

-Posebno nas raduje činjenica da je Salon privukao veliki broj mlađih, kako na otvaranju manifestacije, tako i na radionicama koje su bile organizovane u subotu i nedjelju, jer je naš ključni cilj stvaranje nove publike i edukacija mladih na temu devete umjetnosti.  O tome svjedoči podatak da je svaki dan na radionicama učestvovalo više od 50 mališana, koji su uz profesionalne crtače, koji su bili Gosti salona, učili kako strip nastaje, koje su osnove njegove izrade, koje su tehnike crtanja, ali i druge zanimljivosti vezane za ovu vrstu umjetnosti - kažu iz “Devete dimenzije” dodajući da je i starija strip publika imala veoma zanimljiv sadržaj.

-Nešto starije generacije, kojima je strip bio sastavni dio odrastanja, uživale su u izložbama koje su bile postavljene u Kamenoj kući. Osam postavki, sa više od 500 stranica stripa privukle su brojne posjetioce, a najveće interesovanje izazvala je izložba kultnog stripa “Alan Ford”. Ljubitelje stripa privukla je i Berza stripova, koja je pružila šansu zaljubljenici popune kolekcije…ali i da neki novi kolekcionari počnu sa pravljenjem svojih zbirki - rekao je Zoran Pejić, predsjednik udruženja.



Više stotina posjetilaca imalo je priliku da pogleda radove svjetskih priznatih strip autora poput Aurelijana Fernandeza, Željka Paheka, Saše Jovanovića Fahnera, Milorada Vicanovića Maze, Aleksandra Zografa, te brojnih domaćih autora koji rade u sklopu “Devete dimenzije”, poput izložbe radova polaznika strip škole “Kunova”, koja djeluje u Prnjavoru, Srpcu i Derventi i izložbe “Treća izložba stripa Srpske” koja okuplja radove najaktivnijih autora iz RS.
Milorad Vicanović Maza, najpoznatiji strip umjetnik u Republici Srpskoj  i autor koji je na francuskom i evropskom tržištu objavio preko 30 strip albuma, kaže je ovaj salon pokazao da interes za strip postoji.

-Strip scena, se kod nas počela stidljivo pokazivati krajem 90-ih, da bi puni zamah dobila osnivanjem udruženja “Deveta dimenzija” i organizovanjem Salona stripa u Laktašima. Sve više mladih, ali i onih koji su se nekada bavili stripom se pridružuje Udruženju, što pokazuje da interes za bavljenje stripom postoji, a mi kroz svoje aktivnosti nastojimo pomoći da se otkriju talentovani mladi autori i autorke, da se stvara i čitalačka publika jer je i to važan segment oživljavanja stripa na ovim prostorima. Pored toga, želimo skrenuti pažnju i na ogroman potencijal koji strip ima u nastavnom procesu, a što kod nas uglavnom nije prepoznato - kaže Maza.



Završetak  Salona stripa ne znači i kraj novih projekata Udruženja “Deveta dimenzije”, jer uskoro pomenuta “Treća izložba stripa Srpske” kreće na turneju po Srpskoj i regionu, a uskoro slijede i nova izdanja iz Strip produkcije ovog udruženja, te deveti broj njihovog magazina “Parabellum”.

Autor: Branislav Predojević
Tekst i fotografije preuzete sa sajta srpskainfo.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio