среда, 31. октобар 2018.

Strip revija Večernjeg lista #62, listopad 2018.



MARIE CURIE
Autorica: Chantal Montpellier



Prošlo je nešto malo više od stotinu godina otkada je jedna od najvećih svjetskih znanstvenica primila svoju drugu Nobelovu nagradu.



BRi D’ALBAN
Autor: Alfonso Font


Križarska opsada razotkrit će mane i vrline dvojice braće.



MARTIN IZ ZAGREBA, MARTIN U ZAGREB
Autor: Julio Radilović Jules po ideji Marije Šercer



Dijagnoza: čovjek iz svirepog doba pati od sublimacije igračaka iz strip magazina.

Pročitajte i osvrt na monografsku izložbu JULES #90 Mislava Novakovića.



IZVANSERIJSKO: George, vrati se kući
Autor: Jordi Bernett



Od ovoga broja počinjemo objavljivati stripove majstora Bernetta, autora Torpeda.



ŠIC-MIC
Autor: Walter Neugebauer


Umjetničko nadahnuće ne trpi materijalne prepreke.



TATICA
Autor: Nob


xoxoxox 


PEANUTS
Autor: Charles Schulz



Jeste li za Mozarta?



KOLEKCIONARI ILI ČUVARI STRIPOVSKE BAŠTINE!

U prošlome stoljeću, kada su stripovi bili masovno popularni, mnoštvo čitatelja ih je redovito čitalo. Mnogi stariji ljubitelji stripa koji su odrastali u tome dobu i danas se sjećaju kioska prepunih strip izdanja i vječne dvojbe što kupiti od svojeg skromnog džeparca. Većina je stripove jednostavno pratila iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, godinama… Jedan manji dio čitatelja uredno ih je sakupljao, ponovo čitao i ljubomorno čuvao. Zapravo, uvijek je među čitateljima bilo i kolekcionara stripa.

Danas se štošta promijenilo, pa tako i popularnost stripa nije ni blizu onoj kakva je tada bila. Danas strip čitaju razmjerno rijetki ljubitelji devete umjetnosti, a možda samo i jedino kolekcionari, uz poneke usputne čitatelje.

Kolekcionari stripova su jamac opstanka stripa. Dok je njih bit će i stripova. Paralelu možemo vidjeti u mnogim drugim lijepim umjetničkim formama koje su završile u društvenim rezervatima zagriženih i upornih štovatelja.

Kolekcionari su čuvali stripove od zaborava i sačuvali za nove naraštaje cijelu bogatu
baštinu ove lijepe likovne forme.

Postoje razni oblici i stupnjevi zaluđenosti sakupljanja stripova. Većina kolekcionara sakuplja samo određene stvari: izdanja, autore, strip junake, samo stare stvari, novinski strip, albume, klasični strip, avangardne stripove, fanzine, originalne radove (table, pasice, crteže s posvetom) svih ili točno određenih autora. Jedan vrlo mali dio njih sakuplja sve vezano za strip.

Nekada su strip-kolekcionari bili vrlo samozatajni, posebno kada su prerasli pubertetske godine. No, kako bi zadržali dignitet u svojem poslu i životu, nisu otkrivali svoju strast kako ih se ne bi proglasilo infantilnim čudacima. Ili, jednostavno, nisu željeli otkrivati svoj čarobni svijet i svoju strast. I danas otkrivamo kod svojih dugogodišnjih životno iskusnih prijatelja marljivo građene kolekcije za koje nitko nije znao. Sakrivenih kolekcija i kolekcionara i danas ima puno jer, jednostavno, ne žele da se za njihovu kolekciju zna.

Premda ih kolekcionarstvo čini posebnima, većina tih stripoljubaca su zapravo jednostavni i dragi ljudi, bez obzira na društveni položaj, zanimanje i imućnost. Dakako, i oni su, kao i umjetnici, samo ljudi, pa postoje i krajnje ekstremni i ekstravagantni prgavci koji su poznati po svojoj isključivosti u osebujnoj posebnosti.

Svi ti kolekcionari stripa očuvali su strip izdavaštvo, makar i u reduciranom obliku, pojavljuju se i promoviraju strip stvaralaštvo i jamče održanje interesa za omiljeno likovno
štivo.

Posebno je pitanje gdje će te kolekcije završiti? U smeću, papirnoj preradbenoj industriji, na Britancu, u drugim kolekcijama, Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici ili u Kući stripa?

Mladen Novaković


Tekst i fotografije preuzete sa sajta stripforum.hr

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio