недеља, 21. октобар 2018.

MAKONDO na sajmu knjiga 2018.


EL TOPOVI SINOVI (HODOROVSKI, LADRON)
64 str, kolor, hc, B4

Nastavak svog kultnog filma "El Topo" iz 1970, Hodorovski je odlučio da pretoči u strip, i to gotovo četiri decenije kasnije.
Ovaj netipični vestern, prepun misticizma, uzburkao je duhove kada se pojavio. U svom nastavku, on čini isto - sve je u ovom delu surovo, kontroverzno, bogohulno. A "Kain", prvi album zamišljene trilogije, više je fim u stripu nego bilo koje delo devete umetnosti nastalo iz pera Alehandra Hodorovskog. Pre svega zahvaljujući majstoru svog zanata, Ladronu, koji brojnim velikim, nemim kadrovima daje ovom stripu jak dojam pokretnih slika.
Priča o Kainu i Avelju, smeštena na Divlji Zapad i u Hodo univerzum istovremeno...

Cena na sajmu: 1300 din (cena u knjizarama 1700 din)


KARAVAĐO (MILO MANARA)
64 str, kolor, hc, B4

Mikelanđelo Merizi da Karavađo, zvani Karavađo (1571 – 1610). Na pravom mestu i u pravo vreme, pojavio se buntovnik koji je verovao u svoj talenat, nije mario za društvene norme, imao je isti stav prema svojim prijateljima i prema bogatim i uglednim mecenama, i davao im je u svojim delima ono što su tražili — istinu, bol i patnju. Karavađo je slikao ono što mu je svakodnevno bilo pred očima.
Miloš Kosovac, izvod iz pogovora

Cena na sajmu: 1300 din (cena u knjizarama 1700 din)


CRNE besMISLIce (BAM, DE LAZARE)
48 str, kolor, hc, A4

Album "CRNE besMISLIce” je posveta velikim majstorima francusko-belgijskog stripa koji su u nama probudili ljubav prema 9-oj umetnosti i koji ostaju neiscrpan izvor našeg nadahnuća. 
BAM i DE LAZARE

«CRNE besMISLIce » su nastale u razdoblju od trideset godina. Od prvih maestralnih BAMovih strip tabli i kaiševa objavljenih krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih u legendarnom «YU STRIPu » , preko crno-humornih gegova koje su pre «Iva Rokatanskog » radili Laza Odanović i Dragan Lazarević, do potpuno novih epizoda nastalih poslednjih godina kombinovanjem zajedničkih BAMovih i DE LAZAREovih što probnih, nikada objavljenih tabli stripa, nezavršenih epizoda, pa i potpuno nezavisnih crteža, sklopljenih u sasvim nove strip priče kao što su «GENERALi » ili «Umetnosti ratovanja ». 
Svi BAMovi originali su nesrećnim sticajem okolnosti odavno nestali. Mukotrpnim, filigranskim kopiranjem loših skenova celih tabli, čišćenjem nekada objavljenih gegova po domaćim strip revijama i prikupljanjem negativa koje je nekim čudom sačuvao neprežaljeni Zdravko Zupan, Dragan Lazarević je godinu dana sklapao deo po deo, restaurirao, docrtavao, pakovao, pisao i kolorisao ovaj album za koji su svi mislili da se nikada više ne može pojaviti. 
Verujemo da će i stari i novi čitaoci uživati u vaskrslim BAMovim genijalnim crtežima, gegovima i duhu koji su iznova zasijali, bolje i lepše nego ikada do sada. 

Cena na sajmu: 1000 din (cena u knjizarama 1350 din)


ĐORĐE LOBAČEV, SABRANA DELA, knjiga 1 – Plava pustolovka i druge priče
248 str, c/b, hc, B4

S velikim ponosom vam predstavljamo prvu knjigu (od pet planiranih) sabranih dela pionira srpskog i jugoslovenskog stripa – Đorđa Lobačeva. Knjige će hronološki pratiti Čika-Đorđev rad od najranijeg, nikad objavljenog, stripa nacrtanog svojoj budućoj supruzi, preko burnih tridesetih, ratnih i posleratnih godina, pa sve do poslednjih radova koje je namenio srpskoj deci, u godinama neposredno pred smrt. Prva knjiga će vas upoznati sa prvom fazom Lobačevljevog bavljenja stripom, donekle naivnih pokušaja reinterpretacije američkog stripa u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, koje se zaključuje stvaranjem po mnogo čemu jedinstvenog avanturističkog serijala o „Plavoj pustolovci“ (u čak šest epizoda, objavljenih od 1937. do 1939, u kojima je Lobačev naglavce okrenuo američki kriminalistički strip, samom činjenicom što je za glavnog junaka postavio jednu devojku!), ali i prvim pokušajem da se stvori jedan autentičan domaći strip-žanr, obradom romana Janka Veselinovića „Hajduk Stanko“. Ova knjiga obuhvata i najranije radove posvećene njegovoj dalekoj otadžbini koju još nije video svojim očima, literarne obrade Vernovog „Carevog glasnika“ i Puškinovog „Dubrovskog“. Mnoga od dela koje ćete videti u ovom, prvom, tomu po prvi put se objavljuju, ili reprintuju u celosti. Veliki trud koji smo uložili da vam to omogućimo, posvećujemo uspomeni na Čika-Đorđa, ali i sećanju na Zdravka Zupana, čoveka koji je neposredno zaslužan za ovaj poduhvat.
Knjiga je urađena u saradnji sa Udruženjem stripskih umetnika Srbije i Ministarstvom kulture, koje je sufinansiralo ovaj projekat kao kapitano delo srpske kulturne baštine.

Cena na sajmu: 1500 din (cena u knjizarama 1900 din)

*Poslednjih dana Sajma trebalo bi da se pojavi i 4. knjiga MALOG NEMA, čekamo još vesti iz štamparije. Peta knjiga prodavaće se u pretplati sa četvrtom, izlazi do kraja novembra i biće slata besplatno.

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio