петак, 5. октобар 2018.

Srpski junaci u stripu (Novosti)

Prvi album po popularnom istorijskom romanu Dejana Stojiljkovića u izdanju “Sistem komiksa”


POSLE “Konstantinovog raskršća” koje dugo i uspešno “živi” i u svetu devete umetnosti, u strip je pretočen još jedan bestseler pisca Dejana Stojiljkovića - izdavačka kuća “Sistem komiks” objavila je prvu od tri epizode stripa zasnovanog na romanu “Duge noći i crne zastave”.

“Poslanstvo ognja” naslov je ovog, prvog albuma strip priče zasnovane na Stojiljkovićevoj pripovesti, koja se odvija 1386, u srednjovekovnoj Srbiji, i bavi događajima koji su prethodili Kosovskom boju.

Scenario potpisuje sam Stojiljković, a ekipu crtača zaslužnu za vizuelno oživljavanje junaka i Srbije tog doba čine Aleksa Gajić koji je radio neku vrstu prologa i umnogome “odredio” estetiku stripa, zatim Ivica Sretenović, Ivan Stojković i kolorista Tiberiu Beka. Plan je da u izradu predstojeća dva albuma - “Đavolji sanovnik” i “Ivica sveta”, koji će zaokružiti stripsku trilogiju i “pokriti” radnju celog romana, budu uključeni i autori iz drugih republika “stare” Jugoslavije.

“Poslanstvo ognja” trebalo bi da se pojavi i u inostranstvu, najpre u Francuskoj gde uskoro izlazi prevod romana “Konstantinovo raskršće”, a u planu je i “stripovanje” nastavka romana “Duge noći i crne zastave”, knjige “Olujni bedem”.

Strip album praćen je i - muzičkim, pošto je izdanje upotpunjeno kompakt diskom “Oslobodi me” sa istoimenom pesmom u izvođenju Dejana Najdanovića Najde i Aleksandra Petrovića - Ace Seltika, “posrbljenom” obradom pesme “Deliverance” grupe “The Mission”, čiji je tekst “prepevao” Stojiljković.


“Sistem komiks”, izdavač koji je sa serijalom “Linije fronta” napravio istinski poduhvat, na velika vrata uvodeći (i srpsku) istoriju najpre u strip, potom na inostrano tržište ali i u ovdašnje biblioteke (budući da je ovo prvi strip čiji je obavezan otkup preporučilo Ministarstvo kulture) - ostvario je još jedan “istorijski podvig”, ušavši i u škole sa knjigom koja kombinuje devetu umetnost i istoriju. Naime, njihovo izdanje “Evo mene eto vas”, sa podnaslovom “Sećanja kneza Miloša na Drugi srpski ustanak”, označeno je kao pomoćno nastavno sredstvo za učenje istorije u sedmom razredu osnovne i pojedinim srednjim školama. Crtež potpisuje Goran Đukić Gorski, autori teksta su Borislav Korica, Vladimir Merenik i Boško Ljubojević. Pored strip tabli Gorskog, knjiga obiluje tekstovima kako o hronologiji, značaju i posledicama Drugog srpskog ustanka, tako i o ključnim ličnostima tog doba, od Dimitrija Davidovića i Tome Vučića Perišića, preko Tanaska Rajića i Lazara Mutapa, do Ljubice Obrenović i Hajduka Stanka...



Autor: Marina Mirković
Tekst i fotografije preuzete sa sajta novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio