недеља, 28. јул 2019.

Veterani i novi val

Časopis "Strip pressing" donosi presek svega najboljeg u svetu devete umetnosti





NOVI, devetnaesti broj magazina Strip Pressing sadrži nove nastavke najuspešnijeg i najdugovečnijeg domaćeg serijala "Vekovnici", ali i onog pratećeg "Beskrvni", kao i stripove i ilustracije strip-autora iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Grčke i Turske. Poseban kuriozitet su stripovi Dimitrija Narožnog iz Rusije i Aleksija Čebujkina iz Ukrajine. Zvezde broja su naši internacionalci Dejan Nenadov (Delcourt, Soleil), Stevan Subić (Bonelli, Delcourt, Glenat) i Marko Nikolić (Soleil), hrvatski strip-autori Tonči Zonić (Marvel, Dark Horse) i Stjepan Šejić (DC, Top Cow), kao i turski autor Ozgur Jilderim (Marvel), a Strip Pressing čitaocima pruža specijalnu priliku da, pre američke publike, vide nove avanture Harli Kvin koje će se (u izdanju DC-ja) pojaviti krajem septembra pod nazivom Harleen. Tu su i intervjui sa Dejanom Nenadovim, Draganom Mirelom, Stjepanom Šejićem i Kalinom Banom (Marvel, Image), ali i temat pod nazivom "Novi val" posvećen mladim autorima, novim snagama hrvatskog, crnogorskog i srpskog stripa.

U uvodniku novog izdanja časopisa koji se, uprkos svemu, održao i našao tik pred dvadesetim brojem, scenarista i pre svega pregalac koji domaću strip-scenu održava živom, a produkciju čini respektabilnom, Marko Stojanović se priseća:

- Kad sam u jesen 2000. godine Dobrosavu Bobi Ljujiću, direktoru SIIC-a Niš, predložio pokretanje magazina čiji 19. broj upravo držite u rukama po drugi put sam se, podsvesno, ali ništa manje istinito, rukovodio ličnim interesima - u Srbiji nije bilo strip-časopisa koji bi objavljivali domaći strip, onaj isti kojim sam se, gle čuda, i sam u tom trenutku bavio. Kako da domaći autor od 22 godine, koji se stripom bavi već pristojnih pet godina, u Srbiji objavi svoje stripove ako u toj istoj Srbiji prosto ne postoji strip-časopis koji objavljuje domaće autore?... Pa se tako začne časopis u kome danas objavljuje čitav Balkan.





Decenijama kasnije, kada je sam objavio sve što je napisao, ponešto i na više jezika, mnogo toga i više puta, Stojanović uviđa da je danas još više onih koji tek počinju, dakle imaju šta da objave ali još uvek nemaju gde. Za sve njih, koji tek počinju da jedu "stripadžijski hleb sa devet kora" - u Nišu ne prestaje da izlazi Strip Pressing, koji u ovom broju baš iz tog razloga donosi temu "Novi val" i predstavlja neke od najtalentovanijih mladih autora sa prostora Balkana. 





Autor: Marina Marković
Tekst i fotografije preuzete sa sajta novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio