недеља, 28. јул 2019.

AUTOSTOPERSKI VODIČ KROZ GALAKSIJU kao TV serija




Hulu priprema novu TV seriju prema kultnom naučno-fantastičnom satiričnom romanu Daglasa Adamsa Autostoperski vodič kroz galaksiju.

Roman prati dogodovštine Artura Denta, nesrećnog Engleza, nakon uništenja Zemlje od strane neugodne i birokratijom opterećene vanzemaljske rase Vogona.

Autostoperski vodič kroz galaksiju prvobitno je, krajem sedamdesetih godina, emitovan kao šestodelni radiodramski serijal na BBC radiju. Kasnije je delo zaživelo u vidu knjiškog serijala, poznatijeg kao „trilogija u pet delova“, kog su činili naslovi: Autostoperski vodič kroz galaksiju” (1979), Restoran na kraju Vaseljene (1980), Život, Vaseljena i sve ostalo (1982), Do viđenja i hvala na svim ribama (1985) i Uglavnom bezopasni (1992).

Serija romana prevedena je na više od 30 jezika i deo je školske lektire za učenike širom sveta. Prema njoj su napravljene brojne kompjuterske igre, nacrtani stripovi, snimljena istoimena igrana TV serija (1981), a 2005. godine i filmska adaptacija.

Daglas Adams rođen je 1952. u Kembridžu (Velika Britanija). Završio je studije engleske književnosti. Bio je britanski radio-dramaturg i pisac. Pored Autostoperskog vodiča, Adams je autor i knjiga o detektivu Dirku Džentliju, a bio je i deo tima autora radijske serije Doktor Hu, pa ne čudi što je ostavio neizbrisiv trag u istoriji naučne fantastike. Preminuo  je 2001. godine usled srčanog udara u Santa Barberi, SAD.


Tekst i fotografija preuzeti sa sajta art-anima.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio