уторак, 2. октобар 2018.

Prije sedamdeset godina prvi put se na kioscima pojavio Tex Willer (Zvono)

Najpopularniji talijanski vestern strip, kreacija Gianluigija Bonellija i Aurellija Galepinija, i nakon sedam desetljeća još uvijek izlazi i stiče novu publiku


Rendžer koji je istodobno i poglavica Navajo Indijanaca, nesmiljeni revolveraš koji je u svojim pustolovinama dosad upucao više zločinaca nego što je bilo mrtvih u cijeloj povijesti stvarnog Divljeg zapada, borac za pravdu i zakon, praćen vjernim prijateljima Kitom Carsonom i Indijancem Tiger Jackom, te svojim sinom Kitom Willerom, jedan je od najbitnijih likova u povijesti europskog stripa. Nastao u mašti dvojice autora iz Milana, scenarista Gianluigija Bonellija (1908-2001) i crtača Aurellija Galleppinija »Galepa« (1917-1994), Tex je bio tipičan za europsko poimanje Divljeg zapada i bajkovite Amerike, s ne baš mnogo stvarnog znanja o istima (prvo ime junaka je, štoviše, bilo »Tex Killer« dok im netko s malo boljim znanjem engleskog nije objasnio da nije baš zgodno junaka nazvati ubojicom). Prve epizode rađene su za nakladničku kuću Audace, koju je Gianluigi Bonelli osnovao ali ju je nakon razvoda dao bivšoj supruzi na ime alimentacije; iz te kuće izrasla je poznata »Sergio Bonelli Editore« jer je u njoj, kao pomagač svoje majke i potrčko počeo raditi njezin i Gianluigijev sin Sergio, koji je nakon što je naučio sve aspekte zanata i preuzeo tvrtku dajući joj svoje ime i stvorivši od nje jednog od divova europskog strip-nakladništva.

Prije nego što je kao scenarist (pod pseudonimom Guido Nollita) smislio svoje likove kao što su Zagor i Mister No, Sergio Bonelli odmijenio je oca u pisanju nekoliko epizoda Texa za Galepa i druge crtače koji su uslijedili; od brojnih talijanskih crtaća koji su poslije Galepa radili taj popularni strip jedan od najcjenjenijih je Claudio Villa.


O pustolovinama hrabrog rendžera koji već sedamdeset godina jaše Zapadom i bori se za pravdu, strastveni čitatelji stripova već sve znaju; pored rodne Italije Tex je iznimno popularan u Norveškoj i Brazilu te u svim zemljama bivše Jugoslavije, gdje s čitao od 1968. u izdanjima novosadskog Dnevnika koji je licenco objavljivao Binellijeve stripove. Premda su se prodavali kao ludi, Sergio Bonelli je znao reći da od toga nije vidio neke velike novce; kad god bi otišao produljiti licence, u Novom Sadu bi ga redovito prvo vodili na večeru u najbolje petrovaradinske restorane, pa litar po litar vina, pa tamburaši »na uvce«, pa još koji litar vina, pa još koji.... »na kraju bih uvijek bio toliko pijan da nisam gledao što potpisujem, pa sam im prava davao budzašto«. U samostalnoj Hrvatskoj je nakon nekoliko promjena nakladnika popularni Tex završio kod Strip Agenta koji ga i danas objavljuje.



Od 1988. Bonelli objavljuje jednom godišnje posebna izdanja Texa, koja se za razliku od malih svezaka sa žutim hrptom, koji su takvo obilježje Texa i njegovih »kolega« iz iste nakladničke kuće da se u tiskarstvu to jednostavno zove »Bonelli format«, rađeni na velikom formatu bližem francusko-belgijskom stripu. Pored najboljih talijanskih crtača, u tom velikom Texu ili »Texoneu« kako ga od milja zovu gostovali su i neki od najvećih europskih i američkih crtača: Victor de la Fuente, Jose Ortiz, Jordi Bernet i Alfonso Font iz Španjolske, Argentinac Enrique Breccia, legendarni američki majstor Joe Kubert, a jednu od tih luksuznih epizoda nacrtao je i hrvatski crtač Goran Parlov. Za kraj ovog malog osvrta na popularnog strip-junaka koji slavi 70 godina, reći ćemo vam i ekskluzivnu informaciju da će se Tex specijal velikog formata za 2019. zvati »Il pistola dell oro«, »Zlatni pištolj«, a da je crtač te epizode R. M. Guera iz Barcelone, koji je svjetsku slavi stekao na američkom tržištu radeći hit-strip »Skalpirani«, nekadašnji Beograđanin Rajko Milošević Gera koji se 1991., nakon poziva na »vojnu vježbu"«, umjesto u rat s Hrvatskom zaputio u Španjolsku gdje i dan-danas živi. Samo za čitatelje Zvona, evo jedne male ekskluzive, stranice iz Gerinog Texa. A Texu Kill...pardon, Willeru, želimo sve najbolje i da izlazi i dalje, da proslavi i stogodišnjicu.



Autor: Marko Fančović
Tekst i fotografije preuzete sa sajta zvono.eu

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio