четвртак, 23. август 2018.

(VČ) Odabrane priče #44 - najava + zanimljivosti



Scenario: Gvido Nolita
Crtež: Galijeno Feri

- kad je originalna numeracija u pitanju, radi se o brojevima 136-138.

Dnevnik je pristojno ˝iskasapio˝ ovu priču pa je u odnosu na original skraćena za nekih 60-ak strana, srećom Ludens je ispravio tu grešku. Pozadina naslovnice prve epizode Tigar je u extra izdanju plava, a u originalu je zelena.


- Naslovnica poslednje epizode ˝Magija užasa˝iskorištena je u ZS #436 ˝Ostrvo magle˝ i spada u neke od najlepših ikad objavljenih.


Zagor u priči ne susreće vešticu Dharmu, iako je etiketirana kao Zagorov neprijatelj, kao ni Kubala Singha (ali ćemo registrovati ovo kao njihovo prvo pojavljivanje). Dharma se vraća u novijoj Burattinijevoj priči "Thugsi" (LEX 127-130).

 

- Kao deo inspiracije za priču poslužio je film "The oblong box", reditelja Gordona Hesslera iz 1969. godine s Alisterom Williamsonom (u priči Harry Kellog), Vincentom Priceom i Christopherom Leejom (poslednja dva u priči čine lik Willfreda Kelloga) u glavnim ulogama. Drugi deo inspiracije bilo je Nolittino putovanje u grad Puri u Indiji.




- Glavnina priča se odvija u jednom danu, a ovaj put znamo da je to 7. jul.

- Puška Flintock iz 1795. koju Zagoru poklanja poglavica Cherawa za lov na tigra zaista je postojala; model je Springfield, a koristila je .70 kalibarsku kuglicu, kao i Snider kalibra 45.

Informacije preuzete sa sajta stripovi.com





Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio