петак, 24. август 2018.

Lavrkraft "dopričan" Brećinom rukom

Horor priče majstora strave Hauarda Filipsa Lavrkrafta, pod rukom majstora crteža Alberta Breće - "težina" samih imena koja čine ovaj majstorski dvojac po sebi je najjača preporuka za strip "Mitovi o Ktuluu".


Ovaj jedinstveni album, osmi naslov u ediciji "Jezovnik" izdavačke kuće "Darkwood", okupio je sve same posvedočene "lavkraftofile", od urednika Vladimira Ćuka, preko autora naslovnice - ovdašnjeg majstora Ivice Stevanovića, do pisca pogovora izdanja, naslovljenog "Slike neiskazivog" - dr Dejana Ognjanovića, koji je na poetici horora i doktorirao.

Lavrkaft

Na 125 strana, veliki argentinski umetnik stripa Breća podario je svetu svoje viđenje devet Lavkraftovih priča, među kojima je samo jedna do sada objavljena i na engleskom (1979), dok ih sve odreda prvi put čitamo na srpskom. I ne samo čitamo, nego u pravom smislu reči - vidimo, zahvaljujući pre svega genijalnosti samog Breće koji je (čak i po priznanju vazda zahtevnog Ognjanovića) sjajno osetio i shvatio suštinu lavkraftovskog horora. Strava koja se ne oslanja (samo) na motive i ikonofrafiju poput kostura, krvi, prilika u belom...Već one strave koju određuju nagoveštaj zloslutnog, atmosfera neobjašnjivog užasa i straha od spoljnih sila. Rezultat tog Brećinog razumevanja Lavkrafta je sledeća Ognjanovićeva ocena:
     - Brećine adaptacije Lavkrafta najbolje su strip verzije ovog pisca koje sam do sada video. Takav vrhunski spoj crtačko-slikarskog stila (koji teži apstrakciji i sugestiji, atmosferi i ugođaju) i teksta-povoda (Lavkraft odlično shvaćen i kondenzovan), izvan Alberta Breće, meni nije poznat.


Breća

Osim što ga je razumeo, Breći pripadaju zasluge i za to što je velikog pisca "tačno pročitao" - naime, adaptacija priča (koje je sa Brećom radio Norbertno Buskalja) verno se, sa vidnim poštovanjem, drže originalnog predloška, Tekstualni deo je praktično u potpunosti sazdan od delova Lavkraftovih priča, dok je onaj vizuelni tu da ga upotpuni i uobliči, dopriča, u fantastičnom sadejstvu dva umetnika koji pripradaju različitim vekovima. 



Breća je svoj jedinstveni talenat ako ne podredio, a onda svakako u potpunosti stavio na uslugu velikanu i - sledeći Lavkrafta svojim potezima, kreirao veličanstveno čudo.

Autor teksta: M.Mirković
(Večernje novosti)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

KAKO NABAVITI?


“Nije mrtvo ono što zauvek bdije, u eonima čudnim ni smrt mrtva nije.”H.F. Lavkraft

Za neke je dovoljno samo reći ALBERTO BREĆA. Za neke, HAUARD FILIPS LAVKRAFT. A ovaj “kombo” dva genijalca vam u MITOVIMA O KTULUU donosi onu neopipljivu, nevidljivu,  sveprisutnu misterioznu stravu koja uvek bdi nad svetom i čeka da se uzdigne. Uz fantastičan crtež Alberta Breće i priče H. F. Lavkrafta, ta atmosfera strave je u potpunosti dočarana i neprevaziđena, užas koja vas uvlači u ambise strahova i nepoznatog.


Crtač: Alberto Breća
Pisac: H. F. Lavkraft

Adaptacija teksta: Norberto Buskaglija
Adaptacija prevoda i prevod: Aleksandar Joksimović
Pogovor i stručni konsultant: Dejan Ognjanović
Dizajn: Ivica Stevanović


Br. strana: 128 / Boja: crno-belo
Uvez: Tvrdi / Format: A4

Cene:
Promotivna: 1190 dinara (traje do 30.09.2018.)
Puna cena: 1490 dinara

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio