недеља, 16. мај 2021.

PROKLETIJE – horor roman Dejana Ognjanovića u pretplati

 



Dejan Ognjanović, jedan od najznačajnijih proučavalaca horora u Srbiji, teoretičar, urednik i prozni stvaralac, u junu će objaviti svoj treći roman, Prokletije, kao samizdat izdanje.

Tim povodom na svom blogu Cult of Ghoul, Ognjanović je raspisao pretplatu za knjigu. Sam roman ima skoro 400 stranica i predstavlja do sada najambicioznije prozno delo ovog autora, na kome je, uz kraće ili duže pauze, rađeno gotovo 15 godina. Najviše vremena, kako otkriva Ognjanović, utrošeno je na opsežnom istraživačkom radu.

Roman Prokletije je uslovno rečeno nastavak horor romana Naživo iz 2003. godine čija se radnja odvija u ratnim 1990-im na prostoru bivše Jugoslavije. U Prokletijama narativni rukavci romana Naživo doživljavaju svoju kulminaciju, ali i pored toga, autor ističe da roman može da se čita i kao potpuno nezavisno delo.

Priča Prokletija smeštena je na sam kraj 1990-ih godina u nepristupačnim planinskim vrletima na tromeđi Srbije (Kosova), Crne Gore i Albanije. Veteran okultnog rata u Bosni, godinu dana nakon povlačenja iz vojnih aktivnosti i velike lične tragedije, istražuje niz neobičnih smrti u psihijatrijskoj bolnici Toponica pored Niša, koje bi mogle imati veze sa Crnim Bratstvom. Ono što će saznati na tom mestu i ono što će na Kosovu doživeti njegov nekadašnji saborac, odvešće obojicu, zajedno sa manjom grupom specijalaca, u srce planinskog venca Prokletija – tamo gde se susreću Podljudsko i Nadljudsko; genije i ludilo; čovek i natčovek; evolucija i devolucija… Sudar suprotnosti u žestokom kovitlacu krvi, koji vodi iza krvi, iza mesa… ka Novim/Starim Bogovima? Ili – u Ništavilo?

Govoreći o razlogu smeštanja radnje svog romana u ambijent Prokletija, Ognjanović je otkrio kako mu je bilo veoma važno da smesti priču na stvarnu lokaciju koja bi potencijalno mogla da bude utočište nečemu pradrevnom i tajanstvenom, nečemu što je prisutno ali neotkriveno hiljadama godina unazad. Nepristupačne pećine i vrleti Prokletija predstavljaju idealan ambijent, što slikovito potvrđuje i odlomak iz zbornika Metohijske Prokletije – prirodna i kulturna baština koji je naveden na početku romana:

„U narodu poznate kao Proklete, Zabranjene planine ili Vragobije, Prokletije su često izazivale osećanje strahopoštovanja, zebnje, tajnovitosti. Nepristupačne vertikalne litice zastrašujućih obrisa, duboki, mračni kanjoni neukrotivih planinskih reka, krševiti grebeni odenuti oblacima, sablasna tišina koju povremeno prekida pucketanje leda, tamne šume čudesnih senki, iznenadna nevremena s jakom grmljavinom, lavine koje nose sve pred sobom, divlje zveri, pa čak i po koji čovek nejasnih namera, upečatljivi su delovi prokletijskog mozaika.“

Roman Prokletije biće urađen u tvrdom povezu a pretplatnicima se nudi po ceni od 900 dinara (+ poštarina). Pretplata će trajati do početka juna kada se očekuje izalazak knjige iz štampe. Imena svih onih koji roman naruče do 18. maja biće navedena na kraju izdanja. Nakon pomenutog datuma, knjiga će i dalje biti dostupna pod podjednako povoljnim uslovima, ali bez mogućnosti navođenja imena pretplatnika.

Detaljno objašnjenje o načinu naručivanja, možete pronaći na sajtu Cult of Ghoul.

Dejan Ognjanović je pisac, filmski i književni kritičar, prevodilac, esejista. Objavio knjige Faustovski ekran (2006), U brdima, horori (2007), Studija strave (2008), Poetika horora (2014), Više od istine: Kadijević o Kadijeviću (2017), The Weird World of H.P. Lovecraft (2017) Kult Gula (2019), i dva romana Naživo (2003; 2010) i Zavodnik (2014; 2015). Priredio antologiju H. F. Lavkrafta, Nekronomikon (2008; 2012; 2018). Urednik je edicije „Poetika strave“ u Orfelinu. Njegove priče su uvrštene u brojne domaće antologije. Stalni je saradnik vodećeg svetskog horor magazina Rue Morgue.


Tekst i fotografija preuzeti sa sajta art-anima.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio