четвртак, 27. мај 2021.

15. Hercegnovski strip festival HSF od 3. do 8. septembra 2021

 



Sjajni strip umejtnici Artyom Trakhanov, Kijan Tormi (Cian Thormey), Aneke Murilenem, Sedat Ozgen, PJ Holden, Izar Lunaček i Miroljub Milutinović Brada koji su bili najavljeni za prošlu godinu, potvrdili su svoju želju za doaskom na 15. izdanje Hercegnovskog strip festivala (HSF) koje će održati ove godine od 3. do 8. septembra na više lokacija u Herceg Novom. Pored njih, i svi najavljeni italijanski autori od prošle godine, vrlo su optimistični da će biti u Herceg Novom na 15. HSF-u jer su na rasporedu za vakcinaciju do kraja juna. „Taj je detalj ključan jer je sigurno da će ovogodišnje izdanje našeg festivala velikim dijelom biti u znaku šezdesetog rođendana omiljenog heroja stripa na ovim prostorima, Zagora, legendarnog Duha sa sjekirom u čijim će se ljetnjim epizodama kao likovi stripa naći upravo organizatori hercegnovske smotre devete umjetnosti“, objašnjavaju iz HSF-a.

Svoj su dolazak najavili i direktori festivala devete umjetnosti iz Lila, Birmingema i San Peterburga, te ugledni francuski izdavači i urednici što bi predstavljalo značajnu novinu i iskorak u odnosu na ranija izdanja

„Na 100 dana do petnaestog izdanja HSF-a, raste uzbuđenje među ljubiteljima devete umjetnosti ne samo u regionu već i u mnogim evropskim zemljama. Naime, plejada specijalnih gostiju planirana za prethodno izdanje koja zbog kovid regulativa u svojim zemljama nije bila u prilici posjetiti Herceg Novi i HSF tokom 2020, najavljuje svoj dolazak ove godine. Velika pažnja uperena u ovogodišnji Hercegnovski strip festival svakako je rezultat značajnog poboljšanja situacije vezane za pandemiju širom Evrope, velikog procenta vakcinacije među stvaraocima, ali i činjenice da se nijedan festival u Evropi nije održao ni ove godine, pa ni legendarna regionalna smotra MAFEST u Makarskoj“, kažu organizatori HSF-a.

U prethodnoj godini HSF je bio jedini internacionalni festival devete umjetnosti koji se održao u regionu, i jedini hercegnovski festival koji je svoj program ispunio u potpunosti onako kako su ljubitelji stripa navikli godinama unazad. Među specijalnim gostima našao se po prvi put i jedan dobitnik nagrade Ajzner, Glen Fabri, a društvo su mu pravile svjetske super zvijezde Esad Ribić, William Simpson, Mirko Čolak, Milorad Vicanović Maza i kompletna regionalna elita. Gosti nisu ostali uskraćeni niti za jedan program, uključujući radionice, crtanje za fanove, crtanje na majicama, berzu stripa, elitne izložbe, ali i muzičke programe najvišeg ranga.

„I ove godine će muzički program i izvođači biti prilagođeni mjerama u datom vremenskom okviru, ali se već sada može najaviti da će koncerti biti vanserijski“, saopštavaju organizatori i dodaju da HSF poziva sve ljubitelje devete umjetnosti da pozorno prate medijske objave i društvene mreže, jer je sigurno da će narednih 100 dana donijeti i velika dodatna iznenađenja koja će učvrstiti Herceg Novi na mjestu evropske prestonice stripa za 2021. godinu.


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio