понедељак, 22. март 2021.

Nenad Mitrović - Grotlo

 


(tekst autora)

Poštovani prijatelji,

Obaveštavam vas da je iz štampe upravo izašao moj novi roman: GROTLO. Izdavačka kuća “Slovensko slovo” pružila mi je veliku pomoć u realizaciji ovog zahtevnog dela koje se najbolje može svrstati u žanr postapokaliptičnog SF trilera, koji međutim ima i veoma snažan aspekt ekološke i društvene odgovornosti, kao i lokalni pečat Istočne Srbije, Bora i rudnika bakra.

Ono što je bila moja namera jeste da kroz dinamičnu triler priču prikažem sopstveno viđenje moguće i veoma zlokobne budućnosti ovog dela Srbije, ali i čitave planete i čovečanstva. Kažem moguće, ali ako nastavimo da se prema prirodi i okruženju u kojem živimo ponašamo krajnje neodgovorno i zločinački destruktivno, takva moguća realnost postaće i veoma verovatna, gotovo neizbežna. 

Dakle pozivam vas da zajedno proživimo jednu sumornu i otrežnjujuću budućnost naše dece, sa prevashodnim ciljem da na vreme shvatimo kako menjanjem i uništenjem prirode preobražavamo i degradiramo sebe kao vrstu. 

Voleo bih da ovaj roman postane obavezna lektira za sve Borane koji možda ponajbolje mogu shvatiti temu i pobude ovog dela, pa u tom smislu Grotlo može predstavljati i omaž gradu i građanima, jednu izmaštanu buduću “monografiju” grada Bora i Rudarsko topioničarskog basena, tog Grotla ljudskih nada i stremljenja koji, de fakto, predstavlja jednu od najvećih rupa na površini planete stvorenu ljudskom rukom i kao fenomen ultimativnog preobražanja prirode je sam po sebi dovoljno zanimljiv.
U narednim objavama biće više priče o samoj radnji i konkretnijoj temi romana.

Hvala vam!


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio