субота, 20. март 2021.

Beli vitez na ivici sloma

 Sećate li se Džeka Nejpijera, kriminalca čije ga je ludilo transformisalo u epskog strip zlikovca i najdostojnijeg Betmenovog protivnika u filmu iz 1989. godine? Džek Nikolson nam ga je, tada, prelepo dočarao. Taj Džokerov alter-ego sada se vraća na velika vrata u interpretaciji Šona Marfija u stripu "Beli vitez" (Čarobna knjiga, 2021.) i spreman je da protrese Gotam na način na koji to nikada do sada nije mogao da učini.


Početak priče ga, međutim, još ne poznaje. Tu je Džoker koji beži od Mračnog viteza u jednom od bezbroj njihovih duela. Betmen ga stiže i prebija na mrtvo ime, ali ovog puta to čini pred svedocima koji sve snimaju telefonima. Novo doba od našeg junaka, bezbrojnim tumačenjima njegovog čina, učini ga zlikovcem, dok Džoker moli da ide na lečenje koje će mu pomoći da potisne ubilačkog klovna iz sopstvene ličnosti.

On postaje Džek Nejpijer, dobrotvor, uzorni građanin koji kreće u pohod na Gotamsku skupštinu, da kao profesionlani političar iskoreni koren svih zala koja su ikada zadesila Gotam – Betmena.

Nije ovo neka nova postavka. Svedočili smo i u ranijim pričama o Betmenu naznake da je upravo on najveći Gotamov problem, ali je Šon Marfi prvi put tu tezu izvukao na sunce i odlučio da se njome poigra do kraja naših živaca. Jer Betmen jeste odmetnik, on briše granice dobra i zla svojim delima koja često postaju nedela i dokle god se uzdiže i spušta na toj klackalici koja odvaja kriminalca od viteza, Gotam treba da zazire od njega.

No, priča koju je Šon Marfi iscrtao vodi nas i dublje od toga. Dugo, tokom ove epizode mi ne znamo ko je zapravo Nejpijer. Je li on samo Džokerova uobrazilja i maska pod kojim kreće u lov na svog arheneprijatelja ili je zaista rehabilitovani građanin zabrinut za budućnost grada.


Oba lika je autor u ovoj priči rastavio na sačinitelje pa ih, pred našim očima, ponovo sastavljao kako bismo dobili još bolji uvid u motive koji ih vode, u njihove karaktere, u vrtloge izvitoperenih ličnih etika po kojima se vode.

I po ko zna koji put, da bi pobedio Džokera, Betmen mora da shvati da ga neće pobediti pesnicama. već ponovnim guranjem u ludilo koje je od Nejpijera i načinilo grozomornog ubicu.

U nastavku vanredne sage o Belom vitezu, sledi priča nazvana "Kletva Belog viteza" koja na svetlost izvlači Azraela, instant zlo i ludilo smešteno u telu čoveka nadljudskih sposobnosti. U kombinaciji sa, ponovo razuzdanim Džokerom i nekim tajmnama o Brusu Vejnu koje će se usput otkriti, to može biti previše za Betmena i njegove prijatelje od kojih se odavno odrodio.


Ovde nas Šon Marfi vodi duboko u prošlost porodice Vejn, kroz dugu vremensku nit laži i obmana koje mogu sruštit sve za šta se Brus ikada zalagao.

Oba stripa autor crtački tretira podjednako na visokom nivou, što se ne može reći i za pripovedanje. Ima tu dosta podpriča koje odvlače pažnju, glavna narativna linija je pojenostavljena, ali to ne znači da se radi o lošem stripu. Naprotiv. I "Beli vitez" i "Kletva Belog viteza" nalaze se van glavne priče o Betmenu, one predstavljaju izlet u nešto što bi moglo biti, ali nisu deo kanona. Međutim, zaokružene su, bez nekih većih neobjašnjenih repova i to ih čini veoma privlačnim. I jedna i druga epizoda idealne su za film. Možda, jednom, ako budemo imali sreće.

Autor: Petar Klaić
Tekst i fotografije preuzete sa sajta oradio.rs






Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio