четвртак, 23. мај 2019.

Prvi trejler za seriju „Njegova mračna tkanja“

Trilogija Filipa Pulmana „Njegova mračna tkanja“ već dve decenije privlači pažnju filmskih producenata i jedini pokušaj njene ekranizacije bio je film „Zlatni kompas“ iz 2007. godine. Uprkos odličnoj glumačkoj ekipi, koju su predvodili Nikol Kidman i Denijel Kreg, film zasnovan na prvom delu trilogije „Severna svetlost“ naišao je na loše kritike i zaradio daleko manje od očekivanog. Fanovi su bili razočarani jer su mnogi ključni elementi knjige izbačeni u postprodukciji zbog protesta nekoliko religijskih grupa, a sam reditelj Kris Veic nazvao je proces izbacivanja problematičnih scena užasnim iskustvom. Iako je „Zlatni kompas“ pružio gledaocima savršeno vizuelno iskustvo i osvojio Oskara za najbolje specijalne efekte, sveukupan utisak je naginjao ka negativnom i nastavci nikada nisu dočekali svetlost dana. I sam Filip Pulman bio je razočaran onim što se filmu dogodilo.





Dvanaest godina kasnije, New line cinema i BBC udružili su snage i odlučili da iskoriste trenutak procvata televizijskih serija kako bi Pulmanovo remek-delo pretočili u novi format. Džek Torn je unajmljen da knjige pretoči u scenario, a već je pokazao svoje umeće adaptacije pri radu na prošlogodišnjem hit filmu „Čudo“, i posebno pri pisanju predstave „Hari Poter i ukleto dete“ koja je 2017. osvojila dve najprestižnije pozorišne nagrade – Oliver i Toni.

Glumačku postavu čine sjajni britanski glumci od kojih se očekuje da na pravi način ožive Pulmanove junake. Glavnu ulogu mlađane junakinje Lajre Belakve igraće Dafne Kin koju smo upoznali u filmu „Logan“ sa Hjuom Džekmanom. Džejms Mekavoj, još jedna X-men zvezda, pojaviće se u ulozi lorda Asrijela, dok suprotstavljenu stranu predvodi Rut Vilson kao Marisa Koulter.

Prvi trejler nam je stigao pre par dana. HBO će raditi međunarodnu distribuciju serije koja na male ekrane stiže krajem godine, a već po prvim kadrovima možemo proceniti da deluje mračnije od filmske adaptacije, a nadamo se i da je ostala vernija književnom predlošku. Do početka serije ostalo je sasvim dovoljno vremena da pročitate fantastičnu trilogiju Filipa Pulmana koja se sastoji od naslova: „Severna svetlost“, „Čudotvorni nož“ i „Ćilibarski durbin“.


Tekst preuzet sa sajta laguna.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio