четвртак, 30. мај 2019.

50 GODINA ALANA FORDA: Program posvećen kultnom stripu u Domu kulture Studentski grad

Malo je stripova koji su nadmašili sve dosadašnje rekorde i uvukli se u pore pop-kulture osvojivši veći deo celog društva. Jedan od njih je, bez ikakve sumnje, Alan Ford, strip sa izvanrednim crnim humorom, društvenom, političkom ali i istorijskom satirom koji je doživeo rekordne tiraže i mnogobrojna reizdanja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Tim povodom, u maju mesecu se obeležava tačno 50 godina od izlaska prve epizode u Italiji.





15. 5. - 15. 6. 2019. / POLA VEKA STRIPA ALAN FORD

U holu Biblioteke DKSG, odigraće se izložba brojnih izdanja stripa Alan Ford povodom 50-ogodišnjice izlaska prvog broja u Italiji. Kuriozitet je izlaganje prve epizode „Grupa TNT“ u svim izdanjima iz celoga sveta. Izložbu će obogatiti i tekstualni prilozi iz istoimenog stripa. Pored izložbe, zainteresovani studenti će imati priliku da pročitaju pojedine epizode u biblioteci. Autor je Marjan Matić. Kontributor je Mario Reljanović .


4. 6. – 6. 7. 2019, Velika galerija Otvaranje : utorak 4. 6. u 19:00h / Izložba stripa Alan Ford

Na izložbi će biti prikazane skenirane i odštampane table sa kadrovima iz stripa koji će ukazati na razloge popularnosti Alan Forda na ex-Yu prostorima od prvog broja do danas. Biće predstavljeni karakteristični dijalozi, “štosovi” koji su zaživeli u svakodnevnoj komunikaciji, univerzalna i britka promišljanja osobina i karaktera ljudi kroz ironični odnos prema društvenom sistemu, praćena nadrealizmom, humorom i zlobnim referencama koji su vezani za realnost zapadnog društva. Ovom izložbom biće predstavljena italijanska kultura, koja je uticala na kulturu bivše Jugoslavije.





Utorak, 4. 6. 20:00, Velika sala / SLOBA DRAGOVIĆ – koncert „ALAN FORD – SPY STORY“

Izvođači: Sloba Dragović (klavijature i vokal) + Članovi benda "Gis Maj Es": Mladen Dragović (bubanj), Branimir Marković (bas gitara), Dragan Hajnrih (gitara). Specijalni gosti: Nikola Demonja (saksofon), Luka Puletić (gitara), kao i gosti iznenađenja.

Sloba Dragović će uz pratnju benda premijerno izvesti svoje simfo-rok delo "Spy Story", komponovano kao omaž stripu Alan Ford.

Prva epizoda stripa (Grupa TNT) biće projektovana na platnu i uz savršenu sinhronizaciju sa uživo izvedenom muzikom predstavljaće performans retko viđen na našim prostorima.

U nastavku koncerta biće izvedena dela od ranije poznata publici iz autorskog opusa Slobe Dragovića i benda "Gis Maj Es".


Četvrtak, 6. 6, 19:00, Mala sala / ALAN FORD – PRVIH PEDESET GODINA

Na tribini će biti reči o fenomenu Alana Forda na ex-Yu prostorima, ko je Alan Ford u životima svih nas? Prepoznajemo li se mi u njemu i društvu u kome živimo, šta je on nama i da li je izgubio svoj identitet posle 50. godina? Da li je prvobitna zamisao autora izgubila suštinu stripa u novom veku i može li se satira onog vremena projektovati na današnjicu... O tome i o drugim temama vezano za strip Alan Ford razgovaraće:

Lazar Džamić, autor knjige „Cvećarnica u kući cveća“, Pavle Zelić, autor stripa „Lana Tafi“ – strip o falsifikovanim lekovima, Rok Galvan kolekcionar stripa iz Ljubljane, Jasen Kundalić, urednik Alan Forda iz izdavačke kuće Color Media International, Gani Sunduri,direktor i organizator međunarodnog stripa i karikature u Prizrenu, Mario Reljanović, kolekcionar i moderator, Marjan Matić, autor projekta „50 godina Alan Forda“, organizator i moderator.


Tekst i fotografije preuzete sa sajta espreso.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio