петак, 02. октобар 2020.

3. MEĐUNARODNI SALON STRIPA „DEVETA DIMENZIJA“

 3. MEĐUNARODNI SALON STRIPA „DEVETA DIMENZIJA“, 9-11.10.2020. GODINE
Od 9. do 11. oktobra 2020. godine u prostorijama „Kamene kuće“ u Tvrđavi Kastel u Banjaluci održaće se 3. Međunarodni salon stripa „Deveta dimenzija“. Zbog pooštrenih mjera bezbjednosti uzrokovanih pojavom virusa ove godine na Salonu neće biti gostiju iz inostranstva niti zvaničnog otvaranja salona.

Biće postavljeno 11 izložbenih postavki uglavnom domaćih autora i 4 izložbe italijanskih autora koji su ove godine trebali biti gosti salona, ali biće salon i iduće godine pa ćemo ih ugostiti.

1. 4. IZLOŽBA STRIPA SRPSKE
Izložba strip tabli i ilustracija 23 autora
2. „GLUVO DOBA“
Izložba stripova nastalih po istoimenoj zbirci priča Ninoslava Mitrovića
3. ŠKOLA STRIPA „KUNOVA“
Izložba strip tabli polaznika škole stripa
4. MALI ALBUM 1: „AEQULIBRIA“
Izložba strip tabli
5. MILAN JOVANOVIĆ, „DžEJSON BRAJS“
Izložba strip tabli i ilustracija
6. „MORE JE BILO MIRNO“
Izložba strip tabli Tatjane Vidojević nastalih po priči Tatjane Stupar Trifunović
7. FILIP ANDRONIK, SENAD MAVRIĆ
Izložba strip tabli
8. VANESSA BELARDO
Izložba strip tabli
9. PASQUALE DEL VECCHIO
Izložba strip tabli
10. GIORGIO PONTRELLI
Izložba strip tabli
11. WALTER VENTURI
Izložba strip tabli

U programskom dijelu drugog dana festivala, u subotu u 11:30 biće održana tribina „Uticaj francusko-belgijske škole stripa na strip kulturu u BiH“, gdje će godoriti domaći strip autori koji godinama rade za strane izdavače: Milorad Vicanović, Senad Mavrić i Filip Andronik.

Istog dana u 13:30 biće održana promocija knjige knjige Elmane i Harisa Cerića: „Strip kao medij filozofske poruke: stripozofski pristup nastavi filozofije“. Moderator ove promocije je mr Željko Šarić – viši asistent Odsjeka za filozofiju, Filozofski fakultet Banjaluka.

Sva tri dana trajanja salona od 10:00 ujutro do 20:00 uveče, zainteresovani posjetioci moći će da pogledaju izložbene postavke, da učestvuju u strip radionici sa domaćim crtačima kao i da kupe neko strip izdanje na prodajnomn štandu.

Kao i svake godine Udruženje „Deveta dimenzija“ će predstaviti svoja nova izdanja strip album Milana Jovanovića „Džejson Brajs“, Milorada Vicanovića „Luftballons“ i najnovije izdanje popularnih „Stripovijetki“ Milana Mladića i Predraga Ikonića nastalih po djelu Petra Kočića ovaj put u italijansko – srpskoj verziji. Do ostvarenja ovog projekta došlo je zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Italije u BiH predvođene gospodinom Ambasadorom Nikolom Minasijem i gospođom Marijom Fornari, profesoricom na Filološkom fakultetu Banjaluka koja je prevela ovaj strip na italijanski jezik.

I ovogodišnje izdanje salona ima jednu posebnost, a to je da se prvi put na ovim prostorima kao rekviziti pojavljuju čokoladice sa logom i plakatom salona. Do saradnje je došlo zahvaljujući Urošu Živkoviću i „Ukijevoj čokoladnoj bajci“.

Нема коментара:

Постави коментар

FIBRA PREDSTAVLJA: Višnjin dnevnik 3, 4 i 5

  „Jednom davno… Kada sam bila mala, obećala sam si da će jednoga dana moj dnevnik započeti upravo tim riječima. Jednom davno bila jedna... ...