понедељак, 2. децембар 2019.

Alan Mur nazvao superherojsku kulturu sramotnom

Nakon reditelja Martina Skorsezea i Frensisa Forda Kopole na videlo su izašle i reči Alana Mura koji je u kritici otišao najdalje od svih.





Alan Mur je odavno poznat kao žestoki kritičar filmskih adaptacija strip izdanja, posebno onih koji tiču njegovih radova. No izgleda da je on ujedno bio i prvi koji je o tome pričao, pre Skorsezea i Kopole. Obzirom da je reč o temi koja u poslednje vreme izaziva veliki interes javnosti i brojne polemike, BBC je u fokus javnosti stavio njegov intervju koji je dao 2017. za brazilski Folha de São Paulo.

“Mislim da je uticaj superheroja na popularnu kulturu jako sramotan i zabrinjavajuć”, izjavio je Mur tada.

On smatra da superheroji danas imaju drugačiju ulogu, da su tu da ispune drugačije potrebe nego nekada: "Odrasli danas uživaju u superherojskim filmovima jer ne žele da ostave iza sebe bezbrižno detinjstvo i zakorače u 21. vek." - izjavio je Mur tada i dodao: "Smatram da su superheroji sasvim u redu za dvanaestogodišnjake i trinaestogodišnjake, ali odrasli bi trebalo da se zamisle."

Svoju kritiku uputio je i strip autorima. Mur tvrdi da superheroje danas pišu, crtaju ali i čitaju ljudi koji se nikada nisu (iz)borili za svoja prava kod svojih poslodavaca te su superherojske priče samo vid "kompenzacije sa sopstveni kukavičluk (u životu)".

Dotakao se i nedostatka raznolikosti stripova. “Ta superherojska izdanja puna su nekih ikoničnih likova koji su uglavnom beli muškarci koji sanjaju svoje suprematističke snove o nadmoći bele rase”.

Alan Mur je napisao "Nadzirače" 1986. Ovaj strip se bavi alternativnom istorijom u kojoj superheroji postoje od 1940-ih i 1960-ih i čije je postojanje izmenilo tok istorije. Iz ovih nedavnih izjava može se činiti kao da Mur uopšte i žali što je osmislio "Nadzirače" ali ipak ne ide tako daleko. "Jednostavno, ne razmišljam o njima" - bilo je sve što je jednom izjavio jednom prilikom u vezi filma i serije "Nadzirači".

On se odavno distancirao od filmskih i serijskih adaptacija svojih novela i zahteva da svuda bude izuzet i nepotpisan. Čak odbija i novac koji mu po zakonu pripada kao autoru likova.



Tekst i fotografije preuzete sa sajta hellycherry.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio