субота, 20. април 2019.

PONOVNI SUSRET AUTORA I KANUA: Kultni, "oproštajni" strip Petra Meseldžije objavljen posle 26 godina

Davne 1992. godine, završetkom rada na poslednjem kvadratu ovog stripa, završila se i jedna strip karijera





DAVNE 1992. godine, završetkom rada na poslednjem kvadratu ovog stripa, završila se i jedna strip karijera. Zvanično započeta 1981. godine objavljivanjem prva tri kaiša stripa "Krampi" u "Stripoteci", trajala je svega desetak godina. Odskočna daska joj je bio karikaturalni stripski izraz koji se brzo pretvorio u stilizaciju, a ona potom postepeno poprimala obrise jednog naturalističkog izraza sa određenom dozom vizuelne poetike koja se, po skromnom mišljenju samog autora, u potpunosti ispoljila u priči o sudbinskom putovanju dečaka iz jednog severnoameričkog indijanskog plemena. Nedokučivom igrom sudbine, autor će pri završetku stripa "Kanu" i sam krenuti na svoje sudbinsko putovanje, takođe na sever Evrope... Nakon 27 godina neslućenih avantura, njih dvojica, "Kanu" i autor, imaju priliku da se konačno ponovo sretnu, licem u lice, a na stranicama strip albuma u izdanju beogradskog "Sistem komiksa". Sve ovo se desilo zahvaljujući viziji i hrabrosti njegovog četovođe, Igora Markovića.

Ovim rečima je slikar i ilustrator, svestrani stvaralac Petar Meseldžija na društvenim mrežama najavio sopstveni ponovni susret sa - mladim sobom, i to kao strip autorom. "Kanu" koji je, po scenariju Bojana Kovačevića i samog Petra, kako Meseldžija kaže, "vizuelno osmislila i nacrtala dvadesetšestogodišnja varijanta njegove malenkosti" - spada u stripove o kojima su se tokom minulih decenija ispredale bajke. Od ovog autora se, naprosto, oduvek očekuje mnogo - otkako je pre više od četvrt veka naprečac "napustio" onu devetu, i na severu Evrope počeo da se bavi nekom drugačijom vrstom umetnosti. Pa ipak... Premda je neretko izjavljivao da više nema potrebu da svoju priču priča u stripu, odnosno u nizu slika, već samo u jednoj slici - Meseldžija je jednom prilikom na pitanje "Ko je Petar Meseldžija?" odgovorio ovim rečima:

- To bih i ja voleo da znam! Sredinom devedesetih sam u Holandiji objavio pet tabli iz stripa "Kanu", objedinjenih u jednu kratku priču pod naslovom "Ko sam ja?". Još uvek tragam za odgovorom na to pitanje...





"Kanu", nastao na predlog Ervina Rustremagića, po sinopsisu Serhija Aragonesa, na 60 crno-belih strana ispreda arhetipsku priču o iskušenjima i herojstvu, putu osvete i odrastanja naslovnog junaka, indijanskog dečaka otetog u vikinškom pohodu. Starim Meseldžijinim fanovima pružiće veliku radost, a mlađima - neoboriv dokaz da se fama o Petrovom crtačkom majstorstvu zasluženo širila svih ovih godina njegovog izbivanja iz sveta stripa. Svima njima, autor (ovaj, bar duplo stariji od onog crtača 26-godišnjaka) poručuje:

- Dragi budući čitaoci ove knjige, nadam se da će vam druženje sa hrabrim Kanuom pričiniti bar neko zadovoljstvo, a neskromno se nadam da će možda neke od vas, na neki način, inspirisati da sa više hrabrosti i vere u smisao i značaj vaše sudbinske priče, vašeg putešestvija, nastavite ići unapred plemenito i uzdignute glave, znajući odakle dolazite i naslućujući kuda ste krenuli. Živeli!






Autor: Marina Mirković
Tekst i fotografije preuzete sa sajta novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio