понедељак, 22. април 2019.

Alan Ford i grupa TNT protiv Superhika, animirana epizoda za 50. rođendan kultne grupe iz cvjećarnice

Pedeset godina postojanja supertajne organizacije TNT u okviru svjetskog Dana knjige 23. travnja obilježit će i splitska Gradska knjižnica Marka Marulića, projekcijom animiranog filma "Alan Ford i grupa TNT protiv Superhika" u 18 sati.





Strip Magnusa&Bunkera u zemljama bivše jugoslavije uživao je kultni status, zapravo usporediv samo popularnošću koju je uživao u matičnoj Italiji.

U Hrvatskoj je "Alan Ford" prvi put objavljen 1972. godine - tri godine nakon talijanske premijere u svibnju 1969., kad je nakon samo nekoliko brojeva osvojio publiku devete umjetnosti.

U Hrvatskoj je izlazio pod okriljem Vjesnika, a za odličan prijevod bio je zaslužan, Nenad Brixy.

Istina, stari štovatelji stripa kazat će vam kako je Alan Ford ono što se može pročitati do 75. broja, kada maestralnog Magnusa kao crtača zamjenjuje Paolo Piffarerio, koji je napravio dobar posao u smislu grafičkog kontinuiteta, ali svejedno dolazi do postupnog i stalnog pada u nakladi Alana Forda.




Pa ipak, Alan Ford izlazi u Italiji u novim epizodama i danas, u mjesečnim obrocima.

Raznim promjenama crtača i scenarista, tijekom vremena, izgubili su se i mnogi sporedni likovi, a i crnohumorna nit je izgubila specifičnu oštricu, koja je u vrijeme nastanka stripa još uvijek pamtila tradiciju talijanskog neorealizma.

Vjerojatno su to razlozi zbog kojih je bio tako uspješan u zemljama bivše Jugoslavije, jer se čitateljstvo moglo u mnogočemu poistovjetiti s puno socijalnog humora koji se nije zamarao pretjeranom korektnošću, premda nije zahtijevao ni cenzorsku pažnju.

Strip je izlazio i u Francuskoj, ali je ukinut nakon dvanaest izdanja, u Danskoj nije doživio sedmu epizodu, a u Brazilu su objavljena samo tri izdanja.S druge strane, rekli smo, naša publika je voljela Grupu TNT i njezine antagoniste, među kojima je Superhik definitivno najpopularniji. Svakako, prilika u GK Marka Marulića dobar je povod za proslavu 50. rođendana ekipe iz cvjećarnice.





Autor: Renato Kragić
Tekst i fotografije preuzete sa sajta slobodnadalmacija.hr

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio