петак, 19. април 2019.

Paskal Rabate: Zla berba




Zla berba je strip o mladom svešteniku Pjeru Feri koji dobija svoju prvu parohiju; posao ga odvodi u maleno ruralno mesto, prepuno višegodišnjih sukoba vinarskih porodica, ali i raznoraznih sitni spletki ostalih meštana.

U početku prepun entuzijazma, sveštenik pokušava i da oplemeni crkvu (odsutna zvona zameniće magnetofonom s kojeg će se u odsudnom trenu nakon zvona oglasiti i proste narodne pesme), ali i da pomogne pastvi, tražila ona tu pomoć ili ne.

Scenario je izuzetno precizan i uspeva da na nešto više od sto strana ispripoveda priču koja u svom središtu ima nešto što možemo nazvati misterijom ubistva a zapravo je mnogo više seciranje malog mesta i posledica nataloženih tajni i medusobnih najpre sitnih problema, kao i dobrih namera koje prouzrokuju još veću štetu.

Rabate ne ostaje dužan ni instituciji katoličke crkve jer u više navrata pokazuje, najčešće kroz usta starijeg kolege župana, odnos prema religiji i pokušajima pomaganja pastvi koja to ne želi; pominju se čak i dečaci iz hora u ne baš eksplicitnom ali opet posve jasno naznačenom kontekstu. Takođe, u vezi sa ovim potonjim je i poprilično komičan a istovremeno i seriozan i zabrinjavajući odnos sveštenika s posesivnom i dominantnom majkom.

Crtež je crno-beo, ponekad laviran, ali konstantno ekspresivnorealistički, te sjajno prikazuje izobličene i komične pakosne fizionomije, a čitav album je majstorija bez ijedne greške.


Autor: Željko Obrenović
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta hellycherry.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio