среда, 12. јун 2019.

Bolni "Šavovi" i krhka heroina

Dve životne pripovesti u izdanju kuće Modesty





DAVNO izdanje kuće Modesty - "Šavovi", i dalje služi na ponos ovom posvećenom i probirljivom izdavaču, jer interesovanje za njim ne jenjava iako je još pre šest godina proglašeno najboljim stranim stripom na beogradskom Salonu.

Prvi grafički roman Dejvida Smola, američkog ilustratora knjiga za decu, iskrena je autobiografska priča kojom je autor samoga sebe "razrezao po svim šavovima" i u potpunosti se ogolio pred čitaocem. I gledaocem - jer reč je o stripu kojim dominiraju sjajni, crno-beli crteži rađeni gvaš tehnikom, koji se ponekad prostiru i preko cele strane. Zahvaljujući tome, čitalac (i gledalac) neminovno proguta Smolovih "300 plus" stranica u rekordnom vremenu - uprkos temi koja je nesporno teška i bolna za "gutanje".

Naime, "Šavovi" su istinita priča o teškom detinjstvu Dejvida Smola, "lekarskog deteta" odmalena sviklog na očeve "terapije", kome je kao malom dijagnostikovan karcinom na grlu, da bi posle operacije izgubio moć govora. Knjiga govori o njegovim naporima i hrabrosti da se izbori sa bolešću, ali i da sa 16 godina napusti problematični dom svojih roditelja, potisne svu gorčinu i tugu izazvane poremećenim porodičnim odnosima, i odlučno se posveti traganju za sopstvenim životnim i umetničkim putem. U potpunosti iskrena i lična, nadahnuto i brutalno otvoreno ispričana, upotpunjena crtežom koji dira, i to najbolnija mesta, ova pripovest teško da ikoga može ostaviti ravnodušnim.

Smol, pritom, uspeva da sjajno prikaže hladan, u mnogo čemu bolestan američki način života pedesetih i šezdesetih godina 20. veka, da oslika potrošački mentalitet i bolno tačno ogoli "spregu" između količine novca i kvaliteta lekarske nege i medicinskih usluga koje za taj novac dobijamo. Autor je slikom i rečju izatkao "dve isprepletene priče o bolestima, ožiljcima i odrastanju", kako veli Miroslav Cmuk u jednom od dva pogovora (autor drugog je Vladimir Šagadin) kojima je upotpunjeno ovo izdanje "Modesti stripova".





Još jedna od "dika" među srpskim izdanjima istog izdavača je naslov "Tako se to desilo", koju potpisuje Fumio Obata.

Ovaj autor iscrtao je, i to u zadivljujućim slikama bojenim prozračnim bojama akvarela, pripovest o jednoj emotivnoj heroini - mladoj japanskoj umetnici koja živi i radi u Londonu, ali se posle iznenadne smrti oca vraća u Tokio na sahranu. U sopstvenoj zemlji, ona biva zatečena običajima i kulturom Japana od kojih se tokom života na Zapadu bila udaljila. Suočava se sa neophodnošću da u svojoj otadžbini osmisli i ponese masku, poput onih u No teatru, ne bi li zadovoljila društvene konvencije. Istovremeno, junakinja započinje preispitivanje svog života, porekla i korena koje treba zadržati, te životnog puta koji joj treba naći i utabati.


Autor: Marina MIRKOVIĆ
Tekst i fotografije preuzete sa sajta novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio