среда, 19. јун 2019.

VELIKA ČAST ZA LESKOVČANE: Marko Stojanović selektor za srpski strip




MARKO Stojanović, strip scenarista iz Leskovca, biće selektor za srpski strip u okviru velike međunarodne izložbe "Podunavski strip", koja će biti održana u Sofiji naredne godine. Radi se o izložbi koja će na jednom mestu okupiti nacionalne selekcije stripa svih država kroz koje protiče Dunav, a svaka od zemalja će se u glavnom gradu Bugarske predstaviti sa najreprezentativnijim radovima svojih autora, koje budu izabrali njihovi zvanični selektori.

Stojanoviću je ta čast ukazana tokom gostovanja na 7. međunarodnom festivalu stripa u Sibinju, u Rumuniji, gde je gostima iz Meksika, Francuske, Italije, Nemačke, Bugarske i Rumunije predstavio srpski strip, kao i svoj serijal "Vekovnici".

- Ovo je veliko priznanje za mene, ali i za jug Srbije, gde se decenijama vredno radi na popularizaciji i razvoju devete umetnosti. Ideja o izložbi u Sofiji se na neki način rodila u Leskovcu, jer su se njeni organizatori, iz Bugarske i Rumunije, upoznali u Leskovcu na našoj, balkanskoj smotri stripa - istakao je Stojanović.

Marko je predavač u Leskovačkoj školi stripa "Nikola Mitrović Kokan" i jedan od organizatora tradicionalne Balkanske smotre mladih strip autora u gradu na Veternici. U Rumuniji je gostovao sa srpskim internacionalcem Tiberijem Bekom, gde se u okviru predavanja "Transdunavski strip", razgovaralo i o radu za francuske izdavače.


AUTORI IZ 60 ZEMALjA


OVOGODIŠNjA Balkanska smotra mladih strip autora biće otvorena 28. juna i na njoj će svojim radovima učestvovati autori iz više od 60 zemalja sveta.

Marko Stojanović je podsetio da su mladi Leskovčani i ove godine oborili rekord po broju učesnika na javnom času, kada je strip istovremeno crtalo više od 1.200 učenika četiri osnovne škole.


Autor: I.Mitić
Tekst i fotografije preuzete sa sajta novosti.rs
http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:801349-VELIKA-CAST-ZA-LESKOVCANE-Marko-Stojanovic-selektor-za-srpski-strip

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio