петак, 11. децембар 2020.

Ričard Korben, legendarni strip autor preminuo u 81. godini života


Legendarni strip autor Ričard Korben (Richard Corben) preminuo je u 81. godini života od posljedica operacije srca.

Vijest o njegovoj smrti objavio je Džek Strenejd (Jack Stranad), njegov kreativni saradnik objavom poruke Korbenove udovice Done.

“U velikoj  žalosti moram podijeliti vijest da je Ričard Korben preminuo 2. decembra 2020. nakon operacije srca. Nedostajaće puno porodici, prijateljima i obožavaocima. Ričard je jako cijenio ljubav prema svojoj umjetnosti koju ste pokazali vi, njegovi fanovi. Njegova podrška tokom decenija rada značila mu je jako puno. Pokušao vam je uzvratiti podršku vrijednim radom na svakom umjetničkom djelu koje je izašlo pod njegovim autorskim potpisom. Iako nas je Ričard napustio, njegovo će djelo živjeti i sjećanje na njega će uvijek živjeti u našim srcima. Ričardova umjetnost biće dostupna putem web stranice Corben Studios na adresi corbencomicart.com. Molim vas, dajte meni i mojoj porodici malo vremena da dođemo sebi i vratićemo vam se 2021. godine”, napisala je Korbenova supruga.

Korben je rođen je 1. oktobra 1940. godine i bio je ostvareni i široko priznati umjetnik stripa, animator, ilustrator i izdavač. Najpoznatiji je po svojim hororima i fantastičnim pričama, uključujući rad u magazinima Creepyju, Eerieu, Vampirelli, kao i u Métalu Hurlantu” i časopisu “Heavy Metal”, uključujući i svoju seriju “Den”, iz vlastitog izdavačkog etiketa Fantagor Press.

Poznat po korištenju masne crne boje, neujednačenim efektima i ekstremnim pozama ljudskog tijela, mišićavosti i golotinje, stekao je širu popularnost stripovima objavljivanim u šezdesetim godinama na DC Comicsu, crtajući “Hellblazer”, adaptirajući klasičnu horor priču “The House on the Borderland” pisca Vilijama Houpa Hodžsona (William Hope Hodgson) za “DC Vertigo” otisak i rad sa svojim “Hellblazer” serijalama.


Tokom karijere Korben je stvarao pod velikm uticajem klasičnih književnih majstora horora i fanatastike poput Edgara Alana Poa (Egdar Allan Poe), HP. Lavkrafta (HP Lovecraft) i Roberta Hauarda ( Roberth E. Howard) što je uz njegov prenaglašen, često i groteskan crtež, dalo veoma zanimljive vizuelne kombinacije.

Takođe, kao autor je veoma zaslužan za pomjeranje granice cenzure u svijetu devete umjetnosti, pošto je njegov rad bio poznat po velikoj količini nasilja i naglašenoj seksualnosti likova, uz veliki uticaj na mlađe generacije strip umjetnika.

Takođe je poznat po saradnji sa čuvenim piscem Brajanom Azarelom (Brian Azzarell) na serijalima Marvelovog “Hulka”, potom “The Punisher: The End with Garth Ennis”, kao i “Ghost Rider”, “Starr The Slayer” i “Haunt Of Horror”.

Takođe je radio na “Bigfootu” za IDW, te “Conan Of Cimmeria” i “Hellboy” za Dark Horse.

U januaru 2018. osvojio je prestižni Grand Prix  u Angulemu i predsjedavao festivalom 2019. Ranije ove godine, Parallax Studio najavio je pretprodukciju animiranog filma “To Meet the Faces You Meet” temeljen na stripu “Fever Dreams” koji je ilustrirao Korben, a napisao Jan Strnad.

Ovaj tandem takođe je radio hvaljene serijale “Mutant World” i “Son Of Mutant World”.


Tekst i fotografije preuzete sa sajta bosonoga.com



 

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio