среда, 9. јануар 2019.

Znanje uz zabavu

Nije česta (ali jeste) pojava da se strip koristi kao dodatno nastavno sredstvo u školama širom sveta – u školama u Srbiji, međutim, to je još uvek misaona imenica.





Zato je hvale vredan prošlogodišnji potez Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja koji je izdanje beogradske izdavačke kuće System Comics, Evo mene, eto vas označio kao dodatno nastavno sredstvo iz istorije. Reč je o izdanju koje obrađuje Drugi srpski ustanak u formi stripa, uz pomoć koga učenici imaju priliku da na lak i zanimljiv način preko grafičke novele usvoje nova znanja.

Ovaj strip u potpunosti je zasnovan na istorijskoj građi – verodostojno je prikazana arhitektura, nošnja i oružje toga doba. Prema rečima recenzentkinje Borislavke Vidić, nastavnice istorije sa dugogodišnjim iskustvom, „forma crteža budi interesovanje i motiviše, a sticanje znanja čini zabavnim“.

Autori (Borislav Korica, Vladimir Merenik i Boško LJubojević – tekst i Goran Gorski – crtež) znalački animiraju čitaoca, uvode dramu koristeći različita likovna sredstva. Učilo je, pak, upotpunjeno biografijama znamenitih ličnosti, rečnikom manje poznatih reči, pitanjima i zadacima, kao i mapom Beogradskog pašaluka.

„Evo mene, eto vas je nastavno sredstvo koje će omogućiti učenicima osnovnih i srednjih škola da povežu gradivo iz više nastavnih predmeta: istorije, likovne kulture i srpskog jezika. Analizirajući kadriranje, pojam portreta ili totala na časovima likovnog mogu da potvrde znanja iz istorije o događajima i znamenitim istorijskim ličnostima.

Jezik kojim se govori u stripu direktno upotpunjuje znanja o razvoju srpskog jezika, kao i pojam monologa, dijaloga i sl. Ovakvo nastavno sredstvo veoma je korisno u našem obrazovnom sistemu i želimo da postane deo školskih biblioteka i preporučeno dodatno nastavno sredstvo za nastavu istorije za učenike četvrtog i sedmog razreda osnovne škole kao i za učenike trećeg razreda srednjih škola i gimnazija“, navodi Igor Marković, urednik u IK System Comis.


Autor:  K. S. D.
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta danas.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio