недеља, 16. мај 2021.

IN MEMORIAM... Goran Đukić – Gorski

 

Goran Đukić – Gorski (Sarajevo, 11.01.1956 – Novi Sad, 10.5.2021).

Za manje od godinu dana Novi Sad je izgubio tri stripska velikana. Nakon što nas je u julu 2020. napustio Petar Aladžić, a u avgustu Svetozar Obradović, ostali smo i bez Gorana Đukića Gorskog.

Goran Đukić ođen je 11. januara 1956. godine u Sarajevu. Sa 10 godina se seli u Apatin, a 1970. godine prelazi u Novi Sad. Završio je Višu ekonomsku školu, ali se nikad nije bavio ekonomijom. Bio je ženjen suprugom Jasnom i otac tri sina.

Stripom je počeo da se bavi početkom 1980-ih godina, a prvi strip „Osvetnici“, prema scenariju Svetozara Obradovića objavio je 1984. godine u „Spunk novostima“. Za novosadski „Dnevnik“ počinje rad na licencnom stripu „Bufalo Bil“.

„Baladu o Slovenima“ (scenario Obradović) objavljuje 1987. godine u „Val stripu“. Nekoliko kraćih stripova objavljuje i u edicijama „Dečjih novina“. U periodu 1988-1990. za „Marketprint“ objavljuje dvanaest veoma uspešnih epizoda „Tarzana“ prema scenariju Dušana Vukojeva, Rastislava Durmana, Dragane Stanković i Branislava Kerca.

Početkom 1990-ih počinje saradnju sa inostranim izdavačima, najviše sa nemačkim „Bastei“-em i američkim „Malibu comics“. Pod pseudonimom George Dove radi serijale o superherojima „Prototipe“, „Solutions“ i „The death of the squad“.Učestvovao je i u ilustrovanju projekata za „Platinum studios“. Objavljuje i u italijanskim časopisima.

Za evropske izdavače radio je kolor za nekoliko epizoda stripova o Teksu Vileru i Doktoru Mistereu.

Od 1999. radi kao ilustrator „Politikinog zabavnika“. U saradnji sa Branislavom Kercem i Sibinom Slavkovićem učestvovao je u stvaranju knjige „Sveti Sava – princ monah“, a ilustrovao je i knjigu stihova Gordane Kukić „Poema o Voždu“.

Na Salonu stripa u Beogradu 2017. godine osvojio je nagradu za najbolji strip klasičnog izraza (strip Lešinari, prema Obradovićevom scenariju). Istorijski strip „Evo mene, eto vas“ objavio je 2018. godine.

Ostaće upamćen kao tih i skroman čovek, posvećen radu, čije delo ima neizbrisiv trag u umetnosti stripa Novog Sada i Vojvodine.

Autor: Predrag Đurić
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta stripvesti.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio